VN neemt resolutie over ontkenning van de Sjoa aan

IsraelAtUN

De algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft een resolutie aangenomen die het ontkennen en bagatelliseren van de Sjoa moet tegengaan. Het voorstel werd door Israël en Duitsland samen ingediend en is het tweede Israëlische voorstel ooit dat in de algemene vergadering is aangenomen. De resolutie, die uiteindelijk door 114 landen mede werd ingediend en zonder stemming werd aangenomen door de 193 leden tellende bijeenkomst, is ‘een krachtige signaal tegen het ontkennen of verdraaien van deze historische feiten’, aldus de VN. Ook Nederland stemde voor.

In het voorstel staan meerdere punten die ervoor moeten zorgen dat het ontkennen en bagatelliseren van de Sjoa moeten tegengaan. Elke vorm van ontkenning van de Sjoa wordt in de resolutie verworpen en hierdoor kunnen landen erop gewezen worden. Landen met locaties waar de Holocaust ooit plaatsvond, worden aangemoedigd deze plekken te behouden voor het nageslacht. Verder zet de resolutie landen ertoe aan om aan Holocausteducatie te gaan doen, zodat toekomstige generaties weten wat er is gebeurd en zich niet zomaar zullen bezondigen aan het ontkennen van de gebeurtenissen.

Ook is er een speciale sectie over social mediabedrijven in het voorstel opgenomen. Zij en landen worden aangespoord om beter hun best te doen antisemitisme en Sjoa-ontkenning tegen te gaan. Tevens wordt hen dringend gevraagd om het meten van en rapporteren over Jodenhaat en Holocaustontkenning op digitale platforms te stimuleren. Gilad Erdan, de ambassadeur van Israël bij de VN, had in zijn pleidooi geen goed woord over voor de social mediabedrijven. Hij stelde dat het ontkennen van de Sjoa zich in de afgelopen jaren op social media ‘heeft kunnen verspreiden als kanker’.

De internationale definitie van antisemitisme (IHRA) vormt de basis van het voorstel. Het ontkennen van de Sjoa wordt in de resolutie gedefinieerd als ‘opzettelijke pogingen om de impact van de Holocaust of de belangrijkste elementen ervan, met inbegrip van de rol van de handlangers en bondgenoten van nazi-Duitsland, te verontschuldigen of te minimaliseren; het maken van een grove minimalisering van het aantal slachtoffers van de Holocaust in tegenstelling tot betrouwbare bronnen; pogingen om de Joden de schuld te geven van het veroorzaken van hun eigen genocide; het doen van uitspraken die de Holocaust als een positieve historische gebeurtenis bestempelen; en pogingen om de verantwoordelijkheid voor de oprichting van concentratie- en vernietigingskampen die door nazi-Duitsland zijn bedacht en beheerd te vervagen door andere naties of etnische groepen de schuld te geven’.

Lees ook:
Wilders eist excuses van Blok over Nederlands stemgedrag bij Verenigde Naties

Het ‘laakbare stemgedrag’ van Nederland bij de Verenigde Naties (VN) tegen Israël kan zo niet langer doorgaan, vindt PVV-leider Geert Wilders. Hij is boos over de Nederlandse stemkeuzes in de algemene vergadering van de VN die te maken hebben met Israël. Onlangs stemde de Nederlandse vertegenwoordiging voor een voorstel dat de Joodse banden met de Tempelberg ontkent en deze week was het opnieuw raak, aldus Wilders. 

Categorie: |

Home » Nieuws » VN neemt resolutie over ontkenning van de Sjoa aan