Fakkeldreiger Max van den B. droeg bord met ‘Israël is de Satan’

Courtesy

‘Fakkeldreiger’ Max van den B. die opdook voor het huis van de ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge beweert dat Israël de Satan is. Op het twitteraccount van de podcast Zoomzitz staat een foto van Van den B. Daarop staat hij met een groot bord met de tekst ‘Free Palestina, stop Satan-control’. Van den B. droeg het bord mee in een anti-Israëldemonstratie op 16 mei vorig jaar in Amsterdam. Nadat Van den B. eerder bij minister De Jonge voor diens huis verhaal kwam halen, dook hij onlangs op voor de woning van minister Kaag met een enorme fakkel. Vorige week is hij hiervoor veroordeeld tot zes maanden celstraf.

In Zoomzitz veroordeelt Ronnie Eisenmann, een van de makers van de podcast en voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de tekst op het bord van Van den B. Hij noemt het ‘een complottheorie die uitkomt bij het Joodse volk. Tachtig procent van de corona-complottheorieën dicht de Joden controle over de wereld toe’. Podcast-host Ruben Vis: “Als dingen niet goed gaan in de wereld, zoals de pandemie, de Coronacrisis, wie krijgt dan de schuld? De Joden.” In mei 2021 leidde de demonstratie tot grote verontwaardiging. Er werden witte Kalifaat-vlaggen meegedragen en de antisemitische leus ‘Khaybar khaybar ya yahud’ werd gescandeerd.

“Mevrouw Kaag, kunt u even komen?” riep Max van den B. op de avond van 5 januari. Toen stond hij met een brandende fakkel van bijna een meter lang voor de voordeur van haar woning in Den Haag. De politica was door het glas van de deur te zien. Zij bleef binnen en belde de politie. “Ik bedreig niemand,” riep Van den B. terwijl de politie in aantocht was. Anderen riepen: “NSB, weg ermee!” Van den B. schreeuwde: ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur!” Terwijl hij wegliep, riep hij: “Stop deze massamoord, stop de derde wereldoorlog, we worden uitgemoord.” Alles werd gelivestreamed. Van den B. werd vorige week door de Haagse rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt, staat stil bij de waan van de dag en wordt onder andere op Jonet.nl uitgezonden. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Luister ook:
Een lijntje met Ed van Thijn – ZoomZitz van de week

‘Zoomzitz, de podcast die inzoomt op het nieuws en waar de luisteraar eens even goed voor gaat zitten’. Deze aflevering (jaargang twee, aflevering elf) met Jair Eisenmann thuis in zijn hometown Jeroesjalajim met uitzicht op de kerstboom, en met Ronnie Eisenmann en Ruben Vis in old Amsterdam aan de krebs van de kerstmaaltijd van vrijdagavond. Gewoon kippensoep, gefillte fisch en kugel met peren. Ondertussen heeft Jair nieuwe hoogten bereikt: hij is toegetreden tot de rangen van kollelnik. En Remine Alberts (SP) is back in town.

Categorie:

Home » Nieuws » Fakkeldreiger Max van den B. droeg bord met ‘Israël is de Satan’