Vrouw van Tatookoning wil standbeeld bij huis voor vermoorde Joden
Henk Schiffmacher en zijn vrouw Louise vinden dat er een standbeeld moet komen voor de 36 Joden die in hun woning woonden en in de Sjoa zijn vermoord. Dat zeggen ze tegen AT5. De Amsterdamse tatookoning woont in een pand aan de Weesperzijde dat tot in de bange jaren ’40-’45 een pension was voor Joodse bejaarden. Voor een van hen heeft Louise een beeld gemaakt.
Pension Verdooner
Louise Schiffmacher is kunstenares en heeft alvast een prototype van het beeld gemaakt. Het is nu aan de autoriteiten om daar groen licht voor te geven. Op de stadszender liet ze haar werk zien, een wassen beeldje van Leendert Pop, een van de bewoners van Pension Verdooner. Dat was gevestigd in het huis waarin Louise nu samen met Henk woont. Pop was een gepensioneerde ketellapper die op de Albert Cuypmarkt heeft gewerkt.
Kleinkinderen
In 2010 zagen de Schiffmachers een fotobijlage in Het Parool. Later ontdekten ze dat ze in een voormalig Joods pension wonen en dat er in de Sjoa zeker 36 bewoners zijn vermoord. Pop is voor Louise een bijzonder persoon. “Dit komt wel binnen, want je realiseert je: het was een vader van elf kinderen. Je ontmoet de kleinkinderen en die man was 83 en is afgevoerd met de trein. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”
Duiten
Voor Open Joodse Huizen stelden de Schiffmachers hun pand open voor bezoekers en zo hebben ze de kleinkinderen van Pop ontmoet. Het paar had vervolgens jarenlang een foto van het slachtoffer aan de muur hangen. Toen die ging verbleken, besloten ze dat hij een standbeeld moet krijgen. Louise ging aan de slag en vervaardigde een wassen model, waarvan een echt beeld buiten voor het gebouw moet komen. Dat kost uiteraard een duit.
Geen struikelstenen?
Er wordt aan crowdfunding gedaan om het standbeeld voor elkaar te krijgen. Op die manier kan het beeld echt door Louise Schiffmacher worden vervaardigd. Samen met voortrekker Rogier Schravendeel – ook auteur van boekjes over de Joodse geschiedenis van Amsterdam-Oost – wordt gesproken met het stadsdeel. Bestuuder Jan-Bert Vroege (D66) is enthousiast. De vraag is of er ook wordt gesproken over Stolpersteine, een manier waarmee vermoorde Joodse bewoners van een pand vaak worden geëerd.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren