VVD en ChristenUnie de boer op met idee voor Nationale Antisemitisme-coördinator

tweede kamer
wiki

De VVD en ChristenUnie zijn begonnen om hun plan voor een Nationale Antisemitisme-coördinator te promoten. Donderdagavond zaten vertegenwoordigers van de regeringspartijen in de televisie-talkshow Jinek. Volgens deze Tweede Kamerleden moeten er snel extra maatregelen genomen worden tegen het oprukkende antisemitisme in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat Joden zich steeds minder vaak veilig voelen en anti-Joods bejegend worden. De antisemitische daden worden gepleegd door mensen uit extreem-linkse, extreem-rechtse en islamitische hoek. De initiatiefnota met de voorstellen van beide partijen wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer.

De nationale coördinator moet uitdokteren welke oplossingen er nodig zijn om Jodenhaat tegen te gaan. Het gaat ook om het registeren van de aangiften die mensen doen voor geweld of andere incidenten met een antisemitische achtergrond. De coördinator zou er ook voor moeten zorgen dat mensen sneller aangifte doen, want dat blijft vooralsnog nog vaak achter. De VVD en ChristenUnie willen eveneens hogere straffen voor mensen die zich schuldig maken aan anti-Joodse delicten, zo heet het. Volgens de VVD trekken Joodse Nederlanders het niet meer en staat de gemeenschap onder druk, onder meer omdat die erg klein is.

Daarnaast moet er een einde komen aan de antisemitische spreekkoren bij voetbalwedstrijden en op andere sportmanifestaties. “De stilte van de omstanders, het wegkijken,” vertelt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Het zijn situaties die nu geaccepteerd worden maar die eigenlijk niet kunnen, stelt hij. Hij en de VVD pleiten tevens voor meer aandacht voor het onderwerp antisemitisme op scholen en op andere plaatsen in de maatschappij. Het begint volgens de Kamerleden bij onderwijs, maar ook bij het informeren van jonge mensen over de geschiedenis van het antisemitisme.

Mogelijk krijgen de VVD en ChristenUnie coalitiepartner het CDA achter zich. Regeringspartij D66 is een twijfelgeval, omdat die partij niet meteen bekend staat als pro-Joods. Volgens kenners kunnen de rechtse partijen in de oppositie, zoals de PVV, SGP en FvD, de initiatiefnemers vanuit de Tweede Kamer aan een meerderheid helpen. De samenstelling van de Eerste Kamer zal dit voorjaar na de Provinciale Statenverkiezingen veranderen, dus het is nog onzeker wat daar kan gebeuren. Duitsland kent momenteel al een nationale antisemitisme-coördinator. Eerder kondigde minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid al aan meer te willen doen tegen Jodenhaat. Ook wil hij dat de aangiftebereidheid omhoog gaat.

Er zijn ook tegenstanders van een nationale antisemitisme-coördinator. Zo vindt columniste Hanneke Gelderblom dat het Openbaar Ministerie zijn taken beter moet verrichten, omdat dat al genoeg middelen heeft. Zij vreest voor een domino-effect en dat andere minderheden, zoals moslims en homoseksuelen, ook coördinatoren willen, waardoor de overheid een nieuw vehikel heeft gekweekt. Lees hier haar column over dit onderwerp.

Categorie:

Home » Nieuws » VVD en ChristenUnie de boer op met idee voor Nationale Antisemitisme-coördinator