Zorgen over ‘flirt’ van nieuwe Israëlische regering met het Kremlin

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De nieuwe Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu zoekt toenadering tot Moskou. Zo zegt de Israëlische minister Eli Cohen van Buitenlandse Zaken dat hij ‘minder wil praten’ over de oorlog in Oekraïne en in dialoog wil met zijn Russische collega Sergey Lavrov. Dat melden verschillende Israëlische en internationale media. Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Israël zich juist erg behoedzaam opgesteld om geen van beide strijdende partijen te tarten, omdat het land grote belangen bij beiden heeft. Binnen en buiten Israël zijn zorgen over de uitingen van Cohen.

Poetin blij
Cohen belde op dinsdag met zijn Russische collega Lavrov, van wie hij felicitaties kreeg met het tot stand komen van de nieuwe regering. Eerder heeft president Vladimir Poetin laten weten verheugd te zijn op de comeback van zijn vriend Netanyahu en over de komst van diens nieuwe regering. Het kabinet Netanyahu VI bestaat uit louter ultra-rechtse en religieuze partijen en wordt door de buitenwacht over het algemeen als omstreden gezien.

Telefoontje
In het gesprek met Lavrov liet Cohen doorschemeren dat Israël het minder wil hebben over de oorlog en meer wil focussen op andere zaken in de relatie met Rusland. Ook sprak Cohen over de Joodse gemeenschap in Rusland en het belang van Russisch sprekende Joden in Israël voor de relatie met Rusland. Verder zou de Israëlische minister Amerikaanse berichten hebben doorgegeven aan Lavrov. Afgesproken werd om met elkaar in contact te blijven. Israël heeft ook aangegeven de humanitaire hulp aan Oekraïne te handhaven.

Kiev boos
Toch is met name Oekraïne gepikeerd over het telefoontje van Cohen. Zijn Oekraïense collega Dmytro Kuleba had hem juist verzocht eerst met Kiev te bellen. Dat was tevergeefs. Volgens kenners kan de relatie tussen Israël en Oekraïne door de ‘flirt’ van Jeruzalem met Moskou verslechteren. In de laatste maanden zag het er naar uit dat Israël meer de kant van Oekraïne leek te kiezen in het conflict, hoewel een verzoek uit Kiev voor Israëlisch luchtafweergeschut – de Iron Dome – op niets uitliep. Volgens Israëlische functionarissen verandert de houding van het land inzake de oorlog niet.

Segers bezorgd
Buiten Israël uiten anderen hun zorgen over het telefoontje van Cohen met Lavrov. Een van hen is ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. ‘Dit is een onbegrijpelijke, zeer teleurstellende keus’, twittert hij. ‘Israël plaatst zich zo tegenover vrije landen als de VS en Nederland die Israëls bestaansrecht altijd hebben verdedigd. En naast aartsvijand Iran dat met drones nu Oekraïners doodt’. Oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel twittert daarop: ‘Er is genoeg op Israëls nwe regering aan te merken maar minister EliCohen zei juist dat hij de humanitaire hulp aan Oekraïne zal continueren. Verder waren zijn prioriteiten het versterken vd banden met de VS en de strijd tegen Iran’.

Over de Israëlische koers
Na de Russische invasie in Oekraïne, die op 24 februari 2022 uitbrak, probeerde de toenmalige Israëlische premier Naftali Bennett vergeefs te bemiddelen tussen beide landen. Dit kwam niet uit de verf en Israël ging een pragmatische koers varen, waarbij de lijnen naar zowel Oekraïne als Rusland werden open gehouden. Israël steunt Kiev indirect met humanitaire hulp, onder meer vanwege zijn belangen in het westen, dat Oekraïne met alle mogelijke middelen steunt. Anderzijds boycot Israël de Russen niet om hen niet te tarten. Rusland heeft basissen in Syrië en is behulpzaam bij het doorgeven van anti-Israëlische activiteiten in het buurland, zodat Israël die dan militair kan aanvallen.

Lees ook:
Jordanië waarschuwt Israël voor conflict bij nieuw nederzettingenbeleid

De Jordaanse koning Abdullah II heeft gezegd dat zijn land de confrontatie met Israël niet schuwt als de nieuwe regering in Jeruzalem het nederzettingenbeleid gaat herzien. Wat die ‘confrontatie’ inhoudt, zei de vorst er op CNN niet bij, maar duidelijk is dat hij gaat voor de status quo rondom de nederzettingen in de West Bank.

Categorie: |

Home » Nieuws » Zorgen over ‘flirt’ van nieuwe Israëlische regering met het Kremlin