Jordanië waarschuwt Israël voor conflict bij nieuw nederzettingenbeleid

Abdullah II en de Israëlische president Herzog (H. Zach/GPO)

De Jordaanse koning Abdullah II heeft gezegd dat zijn land de confrontatie met Israël niet schuwt als de nieuwe regering in Jeruzalem het nederzettingenbeleid gaat herzien. Wat die ‘confrontatie’ inhoudt, zei de vorst er op CNN niet bij, maar duidelijk is dat hij gaat voor de status quo rondom de nederzettingen in de West Bank. De nieuwe, ultra-rechtse coalitieregering van Benjamin Netanyahu, die onderdag werd geïnstalleerd, wil de nederzettingen juist uitbreiden en een andere status geven.

“We moeten ons zorgen maken over de volgende intifada,” zei koning Abdullah. “En als dat gebeurt, is het een complete ineenstorting van de openbare orde waar noch de Israëli’s, noch de Palestijnen baat bij zullen hebben. Ik denk dat er grote bezorgdheid is van ons allemaal in de regio, inclusief degenen in Israël die aan onze kant staan ​​in deze kwestie om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.”

De koning Jordaanse wees erop dat er extremisten in de Israëlische regering zitten. Onder hen is de nieuwe minister van Veiligheid, Itamar Ben Gvir. Hij is eerder veroordeeld voor het aanzetten tot racisme tegen Arabieren en het steunen van terrorisme. Ook heeft hij opgeroepen tot een wijziging van de status quo op de heilige plaatsen, doelend op de Al-Aksa-moskee in Jeruzalem, waar niet-moslims momenteel niet zomaar mogen komen.

Abdullah II over Ben Gvir en andere extreme politici in de nieuwe Israëlische regering: “Ik denk niet dat deze mensen alleen onder een Jordaanse microscoop liggen. Ze liggen onder een internationale microscoop. Ik geloof dat er ook veel mensen in Israël zijn die net zo bezorgd zijn als wij.” Jordanië zal de confrontatie aangaan indien nodig, aldus de koning, die zegt dat Jordanië voorbereid is als Netanyahu de ‘rode lijn’ overgaat. 

Na de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël, in 1948, hield Jordanië de Westelijke Jordaanoever over. In 1967 werd deze door het Israëlische leger veroverd in de Zesdaagse Oorlog. Sindsdien is dit volgens internationaal recht bezet gebied. Israël heeft er nederzettingen gebouwd voor Joodse kolonisten. Hun aantal ligt nu rond de 600.000 en is groeiende. Als het aan coalitiepartijen in de nieuwe regering ligt, wordt de West Bank geannexeerd. Dat is de ‘rode lijn’ waar Abdullah over spreekt.

De helft van de inwoners van Jordanië bestaat uit Palestijnen waarvan de voorouders veelal zijn gevlucht vanuit Israël. Ook koningin Rania, de vrouw van Abdullah, is van Palestijnse komaf. Gezien de banden en geschiedenis van de Jordaniërs met de Palestijnen, voelt de koning zich verantwoordelijk voor wat er aan de andere kant van de Jordaan plaatsvindt. Tegelijkertijd vormen de Palestijnen een belangrijke machtsfactor in zijn land.

Abdullah II kwam in 1999 op de troon. Hij is de zoon van een Engelse moeder en de voormalige koning Hoessein II. Die sloot in 1994 vrede met Israël en overleed vijf jaar later aan de gevolgen van kanker. Zijn vader was sinds begin jaren vijftig aan de macht. Jordanië heeft een parlement, maar de wil en besluiten van de vorst zijn leidend. Abdullah heeft het beleid van zijn vader inzake Israël en de regio voortgezet. Jordanië geldt als een baken van stabiliteit in de regio waar verschillende spelers op kunnen rekenen.

Lees ook:
Netanyahu formeert omstreden kabinet: ‘Ik heb het gedaan’

Op de valreep heeft Benjamin Netanyahu zijn zesde kabinet geformeerd. De regering is de meest rechtse en religieuze ooit, en heeft een programma dat Israël kan veranderen van een democratie in een theocratie. Dat zeggen critici aan de hand van de bewindspersonen en hun voornemens, die erop neer komen dat er gemorreld gaat worden aan de democratische spelregels. Ook wil de ultra-rechts-religieuze coalitie morrelen aan de rechtelijke macht en de nederzettingen in betwist gebied uitbreiden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Jordanië waarschuwt Israël voor conflict bij nieuw nederzettingenbeleid