André Rieu’s concerten in Tel Aviv te zien in zijn programma ‘Welcome to my World’

Flickr

Hava Nagila, kosjere wijn en Ivo Niehe, ze komen allemaal langs in het programma ‘Welcome to my World’ van violist André Rieu. “Ik zag altijd allerlei vlaggen tijdens concerten en begon steeds meer Israëlische vlaggen te zien. Op een gegeven moment zei ik: we gaan naar Israël,” aldus de walskoning in het programma. Dit jaar gaf hij voor het eerst in Israël concerten, vier om precies te zijn. Rieu heeft een speciale band met het Joodse volk, ook omdat de moeder van zijn echtgenote Joden heeft gered in de Tweede Wereldoorlog. Pro-Palestijnse groeperingen wilden dat Rieu niet naar Israël zou afreizen, maar de violist weigerde in te gaan op hun verzoek.

Shalom Israël!
In het tv-programma is te zien dat Rieu de zaal begroet met ‘Shalom Israël!’ om vervolgens lichte klassieke muziek te spelen. Het Israëlische publiek klapt geregeld mee. “Mensen vroegen me: wat voor een muziek ga je in Israël spelen? Ik zei dan: ik speel gewoon mijn muziek, de muziek die ik ook in Amerika en andere landen speel. Ik vind het leuk om mijn muziek overal naar de mensen te brengen,” aldus Rieu, die benadrukte dat de doedelzakken ook mee gingen naar Israël. Ook andere bekende deuntjes werden door Rieu in Tel Aviv gespeeld, zoals ‘Granada’ en de Radetski mars. En er waren ook ballonnen die op het publiek vielen.

Toeristische plekken
Tijdens het programma komen ook de toeristische plekken in Jeruzalem aan bod. “Normaal gesproken bezoek je die stad in je eentje of met twee of drie mensen. Maar ik heb Jeruzalem met zeventig mensen bezocht. Iedereen keek en vroeg zich af: waar komen die vandaan?” aldus de Limburger, die met zijn voltallige orkest door de oude stad van Jeruzalem wandelde. Ze kregen ook een rondleiding in de Toren van David. Volgens Rieu heeft de stad vele componisten geïnspireerd. “Ik zie nu in waarom Leonard Cohen het lied Hallelujah heeft geschreven.”

Klompendans
In het programma zijn ook de Klaagmuur en de Rotskoepelmoskee te zien. Orkestleden en zangers stoppen kaartjes met wensen in de muur en vertellen waarom. Sommigen wensten dat ze goede concerten in Tel Aviv zouden geven. Later in het programma komt het strand in die stad aan bod. Rieu: “Ik hoorde dat het een jonge, levendige stad was en dat klopte. Wandelend op het strand zag ik mijn orkest volleybal spelen. Dat was erg spannend.” De walskoning benadrukte ook dat hij ‘een cadeautje’ had meegenomen: danseressen in Hollandse klederdracht die de klompendans doen. Die kwamen tijdens de concerten het podium op. In de tv-show is te zien hoe weinig tijd de dames hebben om zich om te kleden.

Speciale band
In Tel Aviv ontmoet Rieu’s zoon Pierre Rieu het Joods-Nederlandse echtpaar Tugenthaft. Mattie en Myrna Tugenthaft hebben dankzij zijn oma de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ook generatiegenoot die nu in Israël woont spreekt met de jonge Rieu, die geroerd is dat zijn grootmoeder Nelly zoveel voor deze mensen en hun nazaten heeft kunnen betekenen. “Ze bedanken mij, maar dat voelt zo verkeerd, want het is mijn grootmoeder die hen heeft gered”, aldus Pierre Rieu. “Die verzetsmensen waren helden,” zegt Mattie Tugenthaft tegen hem. Het echtpaar heeft inmiddels een speciale band met de familie Rieu opgebouwd. Later is hij te zien terwijl hij ‘Jerusalem of Gold’ meezingt.

Kosjere wijn
Het programma wordt afgesloten met een diner van de hele groep in een visrestaurant in Tel Aviv, waarin de muzikanten terugblikken op hun reis naar Israël. Ze eten vis en drinken kosjere wijn, en danken hun ‘baas’ André Rieu voor alle mooie dingen die ze met hem mogen meemaken. Uiteindelijk wordt de show afgesloten met een medley van populaire operaliedjes. Bekijk het hele programma via deze link.

BDS versus Rieu
Eerder ontstond er ophef rond de reis van Rieu naar Israël. De walskoning werd onder druk gezet door pro-Palestijnse organisaties van de BDS-beweging om niet naar Tel Aviv te gaan. Ze schreven hem een brief, die ze op een mensenrechtensite plaatsten, waarin ze hem dringend verzochten om de optredens in de Israëlische stad af te lassen. Rieu zei zich niet bezig te houden met de politieke toestanden in Israël. Hij wilde gewoon met zijn voltallige orkest afreizen naar Israël. Gewoon, want de Limburger reisde al de hele wereld rond met zijn orkest om concerten te geven.

Lees ook:
Rieu recht rug opnieuw inzake concerten Tel Aviv

Nadat onlangs duidelijk werd dat André Rieu niet zwichtte voor de druk van pro-Palestijnse activisten om niet op te treden in Tel Aviv, hebben artiesten en kunstenaars nu het idee gevat om de walskoning alsnog van gedachten te doen veranderen. Deze groep, die zich het Article 1 Collective noemt, roept de Limburger op om van zijn concerten af te zien. Rieu laat zich niet van zijn stuk brengen.


Liever André Rieu – column Brigitte Wielheesen
Vorige week repeteerde het JeugdOrkest Nederland het stuk Romeo en Julia van Tsjaikovski in Ede. De repetitie was open voor publiek met daarna een lunch. Dit bracht mij direct op het idee dit als een leuk uitje voor mijn moeder en haar medebewoners te organiseren. En dan moet u weten dat mijn moeder zegt ‘niets meer leuk te vinden’.

Categorie: | |

Home » Nieuws » André Rieu’s concerten in Tel Aviv te zien in zijn programma ‘Welcome to my World’