Rieu recht rug opnieuw inzake concerten Tel Aviv

Flickr

Nadat onlangs duidelijk werd dat André Rieu niet zwichtte voor de druk van pro-Palestijnse activisten om niet op te treden in Tel Aviv, hebben artiesten en kunstenaars nu het idee gevat om de walskoning alsnog van gedachten te doen veranderen. Deze groep, die zich het Article 1 Collective noemt, roept de Limburger op om van zijn concerten af te zien. Rieu laat zich niet van zijn stuk brengen en gaat gewoon door met de rest van zijn optredens, die tot en met zaterdag gepland staan. Hij is in Israël en heeft zijn eerste concert, dat dinsdagavond plaatsvond in een uitverkochte zaal, achter de rug. Een eerdere brief van pro-Palestijnse organisaties deed hem ook niet van gedachten veranderen.

Theologe Janneke Stegeman voert de pro-Palestijnse groep aan, waarbij onder andere zangeres Denise Jannah, kunstschilder Helene Dumas en componist Merlijn Twaalfhoven zich hebben aangesloten. Samen met meer dan dertig anderen noemen ze zichzelf ‘Palestijnse artiesten’. Volgens de groep zou de Israëlische overheid grote concerten van internationale artiesten ondersteunen en is het land te vergelijken met het Zuid-Afrika van voor 1994. ‘Net zoals artiesten tijdens apartheid in Zuid Afrika niet in Sun City optraden uit protest tegen de onderdrukking en het gebrek aan gelijke rechten, vragen nu de Palestijnen aan hun vakbroeders en zusters om solidariteit’, schrijven ze.

De brief van Stegeman en co. blijft niet onbeantwoord. De walskoning zelf zegt tegen de Limburgse zender L1 dat hij niet aan politiek doet. “Dan kan ik bij wijze van spreken nergens meer optreden,” reageerde hij. “In Amerika maakt Trump als president de tongen los, maar daar speelden we ook gewoon. In Istanbul gaven we ook optredens, terwijl Erdogan geen populaire leider is.” Eerder liet zoon Pierre Rieu aan dagblad De Limburger weten dat zijn vader en diens organisatie zich niet met politiek bezig houden. Ook hebben de Rieus nooit eerder een verzoek gehad om een concert af te zeggen. De orkestleider en violist trad dus onder meer op in Turkije en gaat nog optreden in China. Dit zijn landen die volgens het internationale recht gebieden bezetten en waar het volgens Amnesty International niet best gesteld is met de mensenrechten. Vooralsnog ontving hij geen brief van anti-Turkije- of anti-China-groepen.

Jo Cortenraedt, die in Tel Aviv is waar Rieu de concerten geeft, vertelde op L1 radio dat er tijdens het eerste concert, dinsdagavond, een zeer feestelijke stemming was in de Menora Mivtachim Arena. “Ik zag ook Palestijnse mensen in de zaal zitten. Het viel me op dat hier, maar ook in Zuid-Amerika, het publiek gemêleerd qua leeftijd was.” Rieu stond samen met zijn zestig-koppige Johann Strauss Orkest en meerdere internationale solisten voor het eerst in de geschiedenis op de planken in Israël. Tijdens eerdere concerten merkte hij op dat er mensen in het publiek zaten met Israëlische vlaggetjes. Zodoende kwam hij op het idee dat er in dat land behoefte zou zijn aan zijn shows.
Categorie:

Home » Rieu recht rug opnieuw inzake concerten Tel Aviv