Belgische Joden ontzet over verbod onverdoofde slacht
Pinkas Kornfeld, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie, zegt dat de Joden in België zich als “collateral damage” voelen omdat sommigen hier een agenda hebben om de Moslimgemeenschap te treffen. Hij blijft zich overigens verzetten tegen het verbod op onverdoofd slachten van dieren, zoals de Vlaamse regering voorstelt, aldus De Redactie, een Vlaamse publicatie.
Volgens Kornfeld kan de Joodse gemeenschap zich absoluut niet vinden in het verbod op onverdoofd slachten dat de Vlaamse regering begin 2019 wil invoeren. Dat is een akkoord tussen Vlaamse partijen, maar wordt niet gedragen door de islamitische gemeenschap en zeker niet door de Joodse, zegt Kornfeld.
Het gaat wat betreft de sjechieta, de rituele slacht volgens Joodse voorschriften, slechts om een zeer klein aantal dieren. In 2015 werden er 387 dieren geslacht voor koosjer vlees. Dat staat tegenover een totaal van alleen al 630.000 runderen die op reguliere wijze worden geslacht. In heel België zijn slechts drie-en-een-halve Joodse slachters actief. Het gaat om drie gediplomeerde slachters die een opleiding van maar liefst zeven tot acht jaar gevolgd hebben, en een leerling.
Volgens Kornfeld is het absoluut niet zeker dat verdoofd slachten minder pijnlijk voor de dieren zou zijn dan onverdoofd slachten. De hele discussie over het ritueel slachten en dierenwelzijn is volgens hem dan ook een excuus om gemeenschappen in België te treffen. Zij scepsis wordt ondersteund door het schandaal rond het reguliere slachthuis in Tielt, waar geheime video-opnamen lieten zien hoe de dieren daar op extreme wijze mishandeld worden.
De Joden zijn, aldus Kronfeld, “collateral damage” in de pogingen van sommigen om de Moslimgemeenschap te treffen. Dit werd ook in Nederland opgemerkt toen de Partij voor de Dieren, met steun van de PVV, in 2011 een wetsvoorstel indiende om de onverdoofde (lees: rituele) slacht te verbieden.
‘Er kan nog veel water door de Schelde vloeien’ voordat een verbod op onverdoofd slachten in werking kan treden, waarschuwt Kornfeld. Zo sluit hij gerechtelijke procedures zoals die bij de Raad van State niet uit.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren