Chanoeka! – ZoomZitz podcast van de week

YouTube

‘Zoomzitz is de podcast die inzoomt op het nieuws en waar de luisteraar eens even goed voor gaat zitten’. De familie Eisenmann is in de aflevering van deze week goed vertegenwoordigd: met Jair Eisenmann in New York, Ronnie Eisenmann in old Amsterdam en Ezra Eisenmann, voor even vanuit Berlijn. Ook maker Ruben Vis is weer an de partij. In Amsterdam is het eerste kaarsje aangestoken in de Chanoekia. En de soefganiot, de chanoeka-bollen, of zoals onze Vlaamse luisteraars zeggen: Ponshkes, die eten we natuurlijk altijd op Chanoeka. Voor wie niet weet wat een soefgania is: gewoon een Berliner bol, die door de Amerikanen een donut wordt genoemd.

Heel raar: Berliner Bol heeft op Wikipedia een pagina in meer dan 25 talen: Duits, Engels, Frans, Nederlands, Indonesisch, Zweeds, Sloveens en zelfs in het dialect West-Vlams, maar niet in het Ivrit. Op de West-Vlaamse pagina lees je ook hoe oud de Berliner Bol en dus de Soefgania is: ‘Binst de middelêeuwn woarn der al verschillige varioaties van ‘t recept en in 1775 is d’ êeste definitië van Berlynsche bolle weregevoundn: een rounde bolle uut gesukerd dêeg, gebakkn in friteurvet, gevuld mè frambooznconfiteure en bestrôoid me blomsuker’. Bij Davids Corner in Amsterdam-Buitenveldert hadden ze al 3.500 soefganiot verkocht vandaag, en toen moest Chanoeka nog beginnen.

Is er in Israël Chanoekanieuws? Jair Eisenmann spreekt over over president Yitzhak Herzog, die de eerste avond het eerste lichtje heeft aangestoken in Chevron en wat dat qua politieke impact betekent. En dan nog meer nieuws uit sjoel: onze oom heeft weer een tractaat van de talmoed vertaald en verklaard. Vandaag gepubliceerd en zijn neefje was erbij. Jair: Ich fiehr Aheim, maar niet via Amsterdam. Je zit nog in New York. En het omikron-coronavirus zit je op de hielen. Israël is het eerste land dat de grenzen sluit. Opnieuw en altijd de eerste. Jair Eisenmann, eerder: “Israël is een land in oorlog, een land in voortdurende crisis en daardoor zijn ze in staat om zo snel te schakelen en zulke drastische beslissingen te nemen. Ook nu weer.”

Maar wat je nog steeds niet ziet, is dat een land als Nederland ook die versnelling kan doorvoeren. Nog steeds niet. Is dat ons calvinisme, onze gematigdheid of ons gepolder? En dat terwijl in werkelijk iedere krant, ieder tijdschrift en ieder opinieprogramma wordt gewezen naar Israël. Naar de maatregelen aldaar en ook naar de wetenschappelijke onderzoeken daar naar de effecten van de maatregelen. Israël is nog steeds het gidsland, ook nu weer als omikron uitbreekt.

Andere onderwerpen deze week zijn: er wordt gewoon vanaf Israël over Saoedi Arabië gevlogen als je naar de Verenigde Arabische Emiraten wil. De normalisatie neemt steeds grotere vormen aan. Groot Brittannië en Australië gaan Hamas op de terreurlijst zetten. Er is steeds minder ruimte voor extremisme en steeds meer voor pragmatisme. Ernstig: de nietmijn4mei-beweging heeft met Bij1 een voet aan de grond gekregen in Amsterdam; Hetzelfde BIJ1 dat vier jaar geleden als enige weigerde om het Amsterdam JA akkoord te tekenen.

Tot slot vragen de heren van ZoomZitz zich af wat Hugo de Jonge komende week fout gaat doen. Het is een vraag die vanaf nu elke aflevering gesteld zou kunnen worden.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Luister ook:
Een spectaculaire sjoeldienst in New York – ZoomZitz van de week
Zoomzitz, ‘de podcast die inzoomt op het nieuws en waar de luisteraar eens even goed voor gaat zitten’, is dit keer opgenomen met Jair Eisenmann in New York en Ronnie Eisenmann in Amsterdam. Deze week eerst een terugblik op de succesvolle podcast van vorige keer waarin Bart Wallet een eeuw Joods Amsterdam doornam aan de hand van het boek Sam en Henny, dat hij over de familie Eisenmann schreef. Ook melden de heren van Zoomzitz dat de zoon van Ronnie Eisenmann, Michael, verkiesbaar is voor de stadsdeelcommissie in Amsterdam-Zuid.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Chanoeka! – ZoomZitz podcast van de week