China en Israël werken steeds meer samen

Jack Ma
flickr

Voor Israël is China het nieuwe beloofde land – en omgekeerd. De Chinezen investeren miljarden dollars in het land. China heeft speciale aandacht voor hightechbedrijven, die voor Israëls nationale veiligheid van groot belang zijn. Risicovol of ‘sababa’ (cool)?

Het auditorium van de Universiteit van Tel Aviv zit mudvol. Vijfhonderd studenten mogen een uurtje in gesprek met Jack Ma, de ceo van het Chinese e-commercebedrijf Alibaba. Opgegroeid in een arm gezin uit Hanghzou is Ma met een fortuin van 19,2 miljard euro een van de rijkste mensen van de wereld. Voor de Amerikaanse droom moet je tegenwoordig in China zijn.

Zo’n tien studenten zijn van te voren geselecteerd om Ma (53) afgelopen donderdag 3 mei te vragen hoe hij hem dat heeft geflikt. De zaal joelt en klapt om de haverklap als Ma iets zegt: “Alibaba is niet van Jack Ma. Ook niet van China. Alibaba is van jullie, de jonge generatie!” Aanzwellend applaus.

Op de vraag of je een universitaire titel nodig hebt om bij het bedrijf te komen werken: “Natuurlijk niet! Dan was ik zelf nooit aangenomen. Ik zoek mensen nodig met vechtlust en doorzettingsvermogen.” Weer applaus. De zaal roept aan het einde van de bijeenkomst uitbundig: “Alibaba is sababa!” ‘Sababa’ betekent in het Hebreeuws ‘geweldig’ of ‘cool’.

Het is het eerste bezoek van Jack Ma aan Israël. Zijn geld was hem al een paar jaar eerder vooruitgesneld. Tientallen miljoenen zitten al in Israëlische hightech-start-ups, van virtualrealitybrillen tot een bedrijf dat campagnes met QR-codes ontwikkelt. Ook wordt er een prestigieus onderzoekscentrum in Tel Aviv neergezet, waarvan er maar vijf gebouwd worden buiten China. En hier zal het niet bij blijven, vertelt Ma de studenten. “We hebben lang overlegd binnen Alibaba waar we onze R&D-centra willen neerzetten. Israël is het voor ons. We gaan hier meer investeren en meer mensen aannemen.”

Niet alleen Ma weet Israël te vinden. Hij is zelfs een beetje laat. In 2013 is Alma Lasers, dat lasers maakt voor cosmetische ingrepen, voor ruim tweehonderd miljoen verkocht aan Fosun Group in Shanghai. Het Israëlische FrieslandCampina, Tnuva, is voor bijna een miljard euro opgekocht door het Chinese staatsbedrijf Bright Food. De haven van Haifa wordt de komende 25 jaar uitgebaat door Shanghai International Port Group. De Chinezen willen ook meedoen aan de aanbesteding van een nieuwe treinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

Naast infrastructuur en voeding heeft China speciale aandacht voor hightechbedrijven. Van al het kapitaal dat aan Israëlische tech-start-ups wordt verstrekt, komt elf procent uit China.

Het succes van Israël
Wat doet dat kleine Israël met zijn 8,5 miljoen inwoners zo goed? Professor Daniel Shechtman is ervan overtuigd dat hij persoonlijk zijn aandeel heeft in het succes van Israël. Shechtman is van huis uit scheikundige, zijn onderzoek leverde hem in 2011 een Nobelprijs op. Daarnaast geeft hij al dertig jaar het vak ‘techondernemerschap’ op Technion, de universiteit van Haifa. Een vak dat hij zelf bedacht en waarmee hij de tijd ver vooruit was. “Woorden als ‘start-ups’ en ‘agile’ bestonden in 1987 natuurlijk niet,” vertelt hij. “Ik zag dat we steengoed waren in wetenschappelijk onderzoek, maar de ingenieurs misten de vertaling naar de markt.”

Tel daarbij op de technische kennis die mannen en vrouwen opdoen in het het leger. Voor achttienjarigen is het heel normaal te experimenteren met technologieën zoals kunstmatige intelligentie, drones en cybersecurity. Resultaat is een land met zesduizend start-ups, een groei van 3,4 procent en een hightechsector die tien procent van de banen in de private sector oplevert.

Het Israëlische en Chinese bedrijfsleven weten elkaar goed te vinden, maar het aanhalen van de banden met China is ook een politieke keuze van Israël. In 2015 tekende premier Benjamin Netanyahu een overeenkomst met president Xi Jinping om samen te werken op het gebied van technologie. “Deze samenwerking combineert de innovatieve geest van Israël en de economische kracht van China,” zei Netanyahu. “De thuismarkt van Israël is maar klein,” zegt Shechtman. “De producten en diensten die we hier bedenken moeten zo snel mogelijk de wereldmarkt op.”

Chinese techbedrijven als Alibaba en Tencent zitten op bergen metadata over Chinese gebruikers. Alibaba weet alles over hun bestedingspatroon, hun vrienden, wat ze lezen. Het bedrijf kent al hun gezichten, en dat zijn er zo’n 550 miljoen op de retailwebsites Tmall en Taobao. Wie van buiten China samenwerkt met Alibaba heeft de toverspreuk ‘Sesam, open u!’ in handen om de Chinese markt op te komen.

China wil niet meer uitsluitend de ‘fabriek van de wereld’ zijn die schoenen en kleding maakt. President Xi Jinping heeft in zijn strategie ‘Made in China 2025’ de ambitie neergelegd wereldleider te worden op technologisch gebied. Het land zet in op autonoom rijden, robots en kunstmatige intelligente. De aankopen die Jack Ma doet zijn niet alleen strategisch voor zijn bedrijf, maar ook voor zijn land. De investeringen sluiten naadloos aan bij de doelstelling van de Chinese overheid om een wereldwijde technologiekampioen te worden.

De Verenigde Staten verzetten zich tegen de technologische opmars van China. Het land van president Donald Trump wordt protectionistischer. Chinezen kunnen door de vijandige houding minder makkelijk snel zaken doen in de VS. Israël kan de lachende derde zijn van de bekoelde relatie tussen de twee grootmachten.

Gevaar
Al jaren waarschuwt Ephraim Halevy, het voormalige hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst de Mossad, voor het gevaar dat de groeiende invloed van China gevolgen heeft voor de nationale veiligheid. “Voedsel, technologie en infrastructuur zijn essentieel voor en land. Omgekeerd zou China dit soort overnames nooit toestaan,” zei Halevy een paar jaar geleden in een kranteninterview. Maar hij staat alleen in zijn waarschuwingen. Politiek is er nauwelijks debat over de Chinese overnames en investeringen. Wetgeving om overnames tegen te houden, waar in de EU over gesproken wordt, ziet Shechtman niet zitten. “Strenge wetgeving zou de verkoop van een bedrijf moeilijk maken. Zo jaag je innovatieve ondernemers de grens over.”

Bron: Financieel Dagblad

Categorie:

Home » Nieuws » Economie » China en Israël werken steeds meer samen