Corona-uitbraak in bejaardentehuis Beth Juliana, drie mensen overleden

(Rutte bezoekt overlevenden in het Israelische verzorgingstehuis Beth Juliana) Rijksoverheid (dv)

In Israël is een corona-uitbraak geconstateerd in het Nederlands-Joodse bejaardencentrum Beth Juliana. Zeker drie bewoners zijn al overleden, zo blijkt. Nog eens elf ouderen zijn besmet. Acht van hen zijn naar het ziekenhuis afgevoerd en drie van hen zijn in het tehuis in quarantaine gegaan. Daarnaast hebben acht medewerkers ook corona gekregen. Ze zijn in eveneens quarantaine gegaan. Het tehuis is momenteel afgesloten van de buitenwereld. Niemand mag er nog in.

Zorgcentrum Beth Juliana is gevestigd in Herzliya en herbergt enkele tientallen Joodse bewoners van Nederlandse komaf, veelal overlevenden van de Sjoa. Zij brengen hier hun oude dag door. Bewoners spreken onderling Nederlands. Veel zaken doen hen herinneren aan aan het oude Holland. De ouderen hebben soms heimwee. Ze krijgen onder meer drop, ontbijtkoek, hagelslag, pindakaas en snert. Wie in Beth Juliana wil wonen, moet wel een aanzienlijk geldbedrag betalen, zo bleek afgelopen februari tijdens een bijeenkomst over Aliya maken in de LJG Amsterdam.

Eind januari was koning Willem-Alexander in Israël. Hij bezocht onder meer Beth Juliana, waar hij sprak met bewoners en onder de indruk was van hun relaas. “Hun verhalen zijn echt monumenten in de tijd,” aldus de vorst. “Hoe klein of hoe groot ze ook zijn, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier om een bijdrage te leveren.” Hij stond had het even over het doorgeven van de herinnering, onder meer aan zijn drie kinderen. “Ik weet het van mijn eigen kinderen. Als ze een overlever hebben van de Holocaust, in de klas en die het verhaal vertelt, blijft het oneindig veel beter hangen dan dat het een overlevering is.”

Lees meer:
Koning Willem-Alexander op bezoek bij bewoners van Beth Juliana

In Beth Juliana sprak koning Willem-Alexander met Nederlandse overlevenden. “Hun verhalen zijn echt monumenten in de tijd. Hoe klein of hoe groot ze ook zijn, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier om een bijdrage te leveren.” 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Corona-uitbraak in bejaardentehuis Beth Juliana, drie mensen overleden