Dader antisemitische tekening Berghuis: ‘Het is een verkeerd uitgepakte grap’

Twitter

Een van de makers achter de antisemitische muurtekening van Ajax-speler Steven Berghuis heeft verklaard waarom hij de schildering maakte. In dagblad Trouw zegt veertiger Arie, die niet met naam en toenaam in de krant wil, dat het gaat om een uit de hand gelopen grap. Hij wilde niet Joden, maar Ajax-fans shockeren. Hij werd opgepakt en is vorig jaar veroordeeld tot ‘groepsbelediging van Joden’. Met name over de manier waarop hij is gearresteerd, is de man nog steeds erg ontevreden. “Alsof ik Ridouan Taghi was.” De tekening riep in 2021 grote verontwaardiging op.

‘Geen antisemiet’

In Trouw zegt Arie herhaaldelijk ‘geen antisemiet’ te zijn. Hij komt uit een Feyenoordnest, heeft een baan en kinderen. Met andere fans spuit hij samen grafitti. Waarom tekende hij deze afbeelding? “Ajacieden noemen zichzelf Joden. En Berghuis ging op dat moment van Feyenoord naar de Joden, dus kreeg hij een grote neus. That’s it. Het heeft niets met het Joodse volk te maken, maar alleen met voetbal. Het ging puur om Ajax en Feyenoord en die rivaliteit. Dat is ook direct waar het botst, want de grens is gewoon zo klein tussen antisemitisme en anti-Ajax. Het is een verkeerd uitpakte grap.”

Joodse mensen

In de muurschildering was Berghuis te zien met een grote neus, een kippa, een Jodenster op en een gevangenispak van Auschwitz aan. Waarom dan juist deze antisemitische stereotypen? Volgens Arie was het bedoeld om te shockeren. “Maar dat is niet om Joodse mensen te shockeren. Dat is om Ajacieden te shockeren. Kijk, er waren meer mensen bij. En op een gegeven moment werd er een grapje gemaakt en schilderde iemand een keppeltje op zijn hoofd. Daarna ging het van kwaad tot erger. Dat uiteindelijke plaatje, dat was niet de bedoeling. Maar dan nog… het is op een pleintje ergens waar niemand komt. Het is een muurtje dat elke week zes keer wordt overgeverfd.”

Van zijn bed gelicht

Het was niet de bedoeling om aandacht te trekken, aldus de dader, die aangeeft dat hij en zijn maten de tekening dan wel op de muur van een synagoge of moskee hadden afgebeeld. Nadat de muurschildering werd ontdekt, was de verontwaardiging alom en deden het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Berhuis aangifte. De politie infiltreerde in de WhatsAppgroep van Arie en lichtte hem vervolgens van zijn bed. Daar is de dader nog steeds verbolgen over. “Alsof ik Ridouan Taghi was,” zegt hij in de krant. Volgens hem willen politie en justitie ‘een voorbeeld stellen’ omdat hij een voetbalfan is. 

Onwetend

Omdat hij naar eigen zeggen alleen de grote neus heeft getekend en niet verantwoordelijk is voor het concentratiekamp-gevangenenpak, de kippa, de Jodenster en de tekst ‘Joden lopen altijd weg’, gaat hij in hoger beroep. Vooralsnog kregen hij en de andere daders een voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moesten ze een bezoek brengen aan het Namenmonument in Amsterdam. Dat er antisemitisme in het spel was, zou Arie nu pas inzien: “Een PSV’er, dat is een boer: die kan je als boer afbeelden. En een Ajacied is een Jood. Als je die wil beledigen, kan dat niet, want dat is strafbaar. Dat wist ik gewoon niet. Dat weten heel veel mensen niet.”

Niet van alles spijt

Arie heeft geen spijt van het tekenen van Berghuis met een grote neus, zegt hij. “Waar ik achteraf wel spijt van heb, is dat mensen zich gekwetst voelen. Ik heb me dat gewoon niet gerealiseerd. Ik heb de fout gemaakt om dat concentratiekamp-pakje niet weg te verven. Dat vond ik niet grappig meer.” Het bezoek aan de namenwand was ‘gewoon gezellig’. Daar spraken ze onder meer met iemand van het CIDI en een Rotterdamse rabbijn. Ze hebben hun excuses aangeboden en van beide kanten is het verhaal verteld. De daders weten nu beter waarom zij fout zaten, aldus Arie in Trouw.

Bal ligt hij Ajax

Volgens Arie lost het probleem van antisemitisme in het voetbal zich op zodra de Ajax-fans zich geen Joden meer noemen. Hij is duidelijk: “Als de Ajacieden zich geen Joden noemen, maar vissen, dan is het gewoon klaar. Anders gaat dit niet veranderen. Nooit niet, over honderd jaar niet.”

Lees ook:
Opnieuw beledigende afbeelding van Steven Berghuis, nu in Antwerpen

De binnenstad van Antwerpen blijkt vol te hangen met stickers waarop voetballer Steven Berghuis is afgebeeld als orthodoxe Jood. Het Belgische Kamerlid Michael Freilich zag de afbeeldingen hangen en vroeg op Twitter of iemand meer wist. In eerste instantie dacht hij aan een misplaatste grap, of een actie tegen de Joodse gemeenschap.

Categorie:

Home » Nieuws » Dader antisemitische tekening Berghuis: ‘Het is een verkeerd uitgepakte grap’