Een gemiste kans van jewelste – column Harry Polak

Harry Polak (beeld: I. Mosterd)

Columnist Harry Polak heeft het onthullende interview met oud-defensieminister Yoav Gallant van Israël inmiddels ook gelezen. Hij stelt dat die een punt heeft: als Hezbollah meteen zou zijn aangevallen, dan zou dat de Zeven Frontenoorlog hebben verkort.

Iedereen kan zich nog de Zesdaagse Oorlog van 1967 herinneren. Israël versloeg in nog geen week het Egyptische en daarna ook het Jordaanse en het Syrische leger. Dat eclatante succes was vooral te danken aan de preventieve Israëlische aanval op Egyptische luchtmachtbases waardoor de luchtvloot al op de grond werd vernietigd. Een wat nog in staat was om te vliegen kon niet opstijgen, want de startbanen waren vernield. Zonder luchtsteun waren de Egyptische tanks in de Sinaï reddeloos verloren.

Als we de circa drie maanden geleden ontslagen minister van Defensie, Yoav Gallant, mogen geloven, had Israël vlak na 7 oktober 2023 voor een soortgelijke ‘stunt’ kunnen zorgen. Hezbollah zou in één klap militair zijn uitgeschakeld. Daarna had Israël al zijn aandacht op Gaza kunnen richten en had het leger zowel in het noorden als in het zuiden Gaza kunnen binnenvallen. Dat had de oorlog met Hamas aanzienlijk kunnen verkorten. Al had dat de gegijzelden waarschijnlijk niet gered.

Uit eerste hand

Het is nakaarten. Desondanks is het de moeite waard om het verhaal achter deze lange oorlog uit eerste hand te vernemen. Dus van de minister van Defensie zelf die zich in het brandpunt van alle turbulente militaire en politieke ontwikkelingen van 7 oktober 2023 en daarna bevond.

Israëli’s hebben zich via een lang interview door Nadav Eyal op Ynet News van Yediot Acharonot op de hoogte kunnen stellen van het relaas van Gallant. Hij was ook op de Israëlische zender Channel 12 te zien, begreep ik. En verder is Gallant in een meerdelige podcast van Dan Senor, te beluisteren via Spotify, Apple en te zien op YouTube. De titel van de podcast-show luidt Call me Back.

Drie delen

Het plan waar Gallant het over heeft, was om vrijwel direct na 7 oktober 2023 Hezbollah aan te vallen. In zijn logica moet je eerst de sterkste vijand aanvallen en uitschakelen. Hezbollah was aanzienlijk sterker dan Hamas. Gallant was er zeker van dat Hamas de grootscheepse aanval rond Gaza niet zou zijn begonnen als Hezbollah niet zou meedoen. Door Israël vanuit het zuiden en noorden tegelijk aan te pakken, moest het Israëlische leger de capaciteit verdelen.

De aanval op de Libanese sjiieten bestond uit drie delen. Allereerst zou de top onder Nasrallah uitgeschakeld worden. De Israëli’s wisten dat er een belangrijke bijeenkomst zou zijn op 11 oktober. Ze wisten ook waar. Dat was het eerste doelwit.

Ten tweede zouden de raketten van Hezbollah vanuit de lucht worden vernietigd. De Israëli’s wisten waar die zich bevonden. Die dreiging kon toen nog relatief makkelijk onklaar worden gemaakt, omdat de raketten nog waren opgeslagen en niet verspreid stonden opgesteld.

Het derde element bestond uit de walkietalkies. Israël had die, zonder dat Hezbollah dat wist, voorzien was vrij zwaar explosief materiaal waarmee zo’n 15.000 Hezbollahstrijders zouden worden gedood. Gallant legt uit dat na de aanval door Israël de strijders kogelvrije vesten zouden aantrekken met daarop de walkietalkies.

Geen tweede front

Om een lang verhaal kort te maken: de minutieus uitgedokterde aanval op Hezbollah werd tegengehouden! Netanyahu durfde het niet aan. Gantz en Eisenkot, die door Netanyahu in het oorlogskabinet waren gehaald, volgden Netanyahu in zijn beoordeling. De Amerikanen waren eveneens gekant tegen een tweede front.        

Gallant wijst erop dat een jaar later Israël alsnog Libanon binnentrok, terwijl in de tijd daarvoor het raketten-arsenaal dat op Tel Aviv en centraal Israël gericht stond grotendeels was uitgeschakeld. De pieper-explosies, die iedereen verrasten, bevestigen zijn verhaal. De walkietalkies werden toen ook tot ontploffing gebracht doch dat had weinig effect meer, want ze lagen vooral opgeslagen.

Dat de Israëlische geheime diensten goed op de hoogte waren van het doen en laten van Hezbollah, kan afgeleid worden uit de eliminatie van Hassan Nasrallah. Gallant was minister van Defensie en richtte zich uiteraard allereerst op het slagveld. Die militaire strijd heeft Israël grotendeels gewonnen, al is Hamas politiek gezien nog niet verslagen. De publicitaire oorlog heeft het Joodse land verloren. Doch: beter niet geliefd, maar levend dan dood en geliefd.  

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Een gemiste kans van jewelste – column Harry Polak