Een van de laatste Nederlandse overlevenden van Auschwitz overleden

YouTube

Een van de laatste Nederlandse overlevenden van Auschwitz is overleden. Ernst Verduin werd 94 jaar. Hij doorstond niet alleen de verschrikkingen van het concentratiekamp, maar overleefde ook de ‘dodenmars’ van dit kamp naar Buchenwald.

Tijdens de oorlog zat Ernst Verduin in vier verschillende kampen: Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald. Hij groeide op in niet-religieus Joods gezin. In 1942 verhuisde zijn familie gedwongen van zijn geboorteplaats Bussum naar Amsterdam. Het gezin werd opgepakt en opgesloten in concentratiekamp Vught. Een jaar later werden de toen 16-jarige jongen en zijn zusje overgeplaatst naar doorgangskamp Westerbork en van daaruit naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd.

In Auschwitz kwam hij in de rij voor de gaskamer terecht. Toch slaagde Verduin erin over te stappen naar de rij voor de dwangarbeiders. Later zou Ernst Verduin aan RTV Drenthe vertellen hoe hij zich in het kamp soms meer dood dan levend staande hield.

Vlak voor de bevrijding door de geallieerden van Auschwitz, dwongen de Duitsers de overlevenden tot een ‘dodenmars’ naar concentratiekamp Buchenwald. Ook Verduin liep die barre tocht van ruim zestig kilometer.

Aan het einde van de oorlog wilden de bezetters alle bewijzen voor de kampen uitwissen. De overlevenden van de nog bestaande kampen moesten lopend naar andere kampen in Duitsland. Daarbij kwamen onder de winterse omstandigheden vermoedelijk een kwart miljoen mensen om het leven. Velen stierven door kou en uitputtingen, anderen werden doodgeschoten door SS’ers als zij niet meer verder konden.

Verhalen vertellen
Na de bevrijding van Buchenwald keerde Ernst Verduin terug naar Nederland. Alleen zijn moeder bleek nog te leven. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan het vertellen van zijn verhaal aan middelbare scholieren.

Bij de Auschwitz-herdenking in 2020, 75 jaar na de bevrijding, was Ernst Verduin s betrokken bij het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen. Samen met andere overlevenden las hij op het voormalig kampterrein van Kamp Westerbork namen voor van slachtoffers.

Beeld: Toegangspoort Auschwitz (Foto: Michel Zacharz AKA Grippenn, via Wikimedia Commons.

Lees ook:
‘Het oplezen van de namen van vermoorde baby’s emotioneerde me’.
Theo van Praag, voorzitter van JONAG, was een van de bijna zevenhonderd mensen die in Westerbork de namen oplazen van de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Naast hem lazen onder meer scholieren, overlevenden, nabestaanden en andere ‘gewone’ Nederlanders de namen op. “Soms deden mensen het zelfs om beurten samen. Erg indrukwekkend”.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Een van de laatste Nederlandse overlevenden van Auschwitz overleden