Een vol programma ! – ZoomZitz podcast van de week

YouTube

In ZoomZitz van deze week veel nieuws uit Israël, de polder en daarbuiten. De Sefardische opperrabbijn van Israël, Yitzhak Yosef, zegt er trots op te zijn dat hij de middelbare school niet heeft afgemaakt. Want wat je daar leert is nonsens. Over de invloed van zo’n uitspraak. Een heel ander beeld krijg je bij de chefstaf van de Israëlische president, een religieuze vrouw met twaalf kinderen. De Amerikaanse president Joe Biden boog voor haar. 

Ook tussen Amsterdam en Jeruzalem: een krijtkreet in het gebouw van de Amsterdamse GG&GD waar ooit een Joods zorgcentrum in zat. De kreet luidde: Before I die … I want to see Palestine free. Het gebouw was tot 1943 Joods zorgcentrum en daar is in de jaren vijftig een plaquette op geplaatst met de tekst: ‘Mede uit het ijzer hunner ketenen werd de staat Israël gesmeed’.

Nog meer Amsterdams nieuws: Ronnie Eisenmann is boekhandelaar geworden. Hij heeft iets met boeken… En in dat zelfde kader, de regering stelt twintig miljoen euro beschikbaar voor het behoud van fysieke boekhandels, want die zijn van groot belang voor de literatuur en het leesklimaat. Ruben Vis las eerst leefklimaat maar het is echt leesklimaat wat wordt bedoeld.

En letterlijk tussen Amsterdam en Jeruzalem: Pedaya Halperin en zijn vrouw Rachel gaan na drie jaar in Amsterdam Shaliach voor Bne Akiwa te zijn geweest terug naar Israël, naar Jeroesjalajim. Iedere twee of drie jaar komt er een nieuwe shaliach, wat maakt dit shaliach-echtpaar zou speciaal, zo bijzonder? Bij Jair Eisenmann in Jeroesjalajim gingen de vlaggen uit want de Duitse president Franz-Walter Steinmeier was op bezoek bij zijn vertrekkende ambtgenoot Ruven Rivlin.

Het was Steinmeiers eerste buitenlandse reis sinds de Coronabeperkingen het toelaten om weer te reizen. En het was het laatste staatshoofd dat door Rivlin werd ontvangen voordat hij deze week aftreedt. Steinmeier ontmoette ook premier Naftali Bennett, minister van Buitenlandse Zaken Jair Lapid en Rivlins opvolger Boogie Herzog. Het werd een vriendschapsbezoek.

Vis vertelt dat hij Angela Merkel, die in september na zestien jaar afscheid neemt als bondskanselier, nog heeft ontmoet voor dat ze de leider werd van de CDU. Jair Eisenmann heeft de huidige leidster gehoord van de Duitse Groenen-partij, ook zeer positief over de relatie met Israël: “Daar kan Jesse Klaver nog een puntje aan zuigen”. Steinmeier maakte nog een interessante observatie over de nieuwe acht-partijen regering in Israël: “Ik kon ook de sterke wil voelen dat dit geen coalitie voor een korte tijd zou moeten zijn, maar dat men zich er werkelijk toe inzet om dit een duurzame regering te maken”.

Ook Israelisch nieuws van Jonet.nl: de Iron Dome goes Korea. De Zuid-Koreanen gaan een Iron Dome systeem plaatsen ter afweer van de Noord-Koreaanse raketdreiging. Dat ze een Iron Dome raketafweersysteem willen tegen korte afstandsraketten, is begrijpelijk. Seoul de Zuid-Koreaanse hoofdstad ligt op veertig kilometer van de grens. De vraag is alleen waarom ze geen Iron Dome van Israel kunnen kopen maar het zelf gaan ontwikkelen. De Israëlische Iron Dome analyseert pijlsnel waar de raket neer zou komen, en bepaalt op grond daarvan of de raket uit de lucht moet worden geschoten. Het luchtafweersysteem elimineert negentig procent van de raketten die het neer wil schieten.

Waarom toch geen Israëlische Iron Dome voor Zuid-Korea?

En we komen nog even terug op oud-Ajacied en FC Twente-speler Noa Lang, nu Club Brugge. Hij krijgt straf van de Belgische voetbalbond, nadat hij het kampioenschap van Club had gevierd met de uitroep “Nog liever dood dan een Sporting Jood!” Sporting staat voor de Brusselse club Royal Sporting Club Anderlecht. Jonet.nl schrijft hier uitvoerig over.

Na het zien van de beelden kreeg Lang felle kritiek van de Belgische Joodse gemeenschap en de politiek, en de aanklager in het Belgische betaald voetbal startte een onderzoek. De leiding van Club Brugge beweerde achteraf dat de gezangen geen antisemitische ondertoon hadden. Lang werd in juni twee keer opgeroepen om zich te verantwoorden voor de tuchtraad van de Belgische bond. Ondanks dat hij ontkent iets discriminatoirs te hebben bedoeld te zeggen, moet Noah Lang een bezoek brengen aan Kazerne Dossin, het kamp Westerbork van België.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Lees ook:
Nog vele occassies van simcha! – ZoomZitz podcast van de week

‘Felicitaties, en zoals onze Portugese broeders zeggen: nog vele occassies van simcha’, aldus de makers van ZoomZitz, die zondag vierden dat ze de dertigste uitzending van hun podcast hadden.
‘Maar niet te uitbundig want het is vandaag ook 17 Tammoez, een vastendag en een dag van ingetogenheid dus’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Een vol programma ! – ZoomZitz podcast van de week