Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
FNV Rotterdam kiest kant NIDA in affaire Israël-tweet

De Rotterdamse tak van de FNV-afdeling Abvakabo mengt zich in de discussie over de affaire rond de omstreden anti-Israël-tweet van de moslimpartij NIDA. Door de tweet uit 2014 implodeerde het linkse akkoord dat die partij had gesloten met de SP, PvdA en GroenLinks. Dit gebeurde na twee dagen van geharrewar over het wel of niet in stand houden van het linkse pact in de Maasstad. Volgens de Rotterdamse FNV-afdeling Abvakabo is het bizar dat het pact is gesneuveld, want de partijen moeten zich bezig houden met binnenlandse zaken, vindt de afdeling.

Zo Twittert de afdeling: ‘Diep triest. @groenlinksrdam en @pvdarotterdam willen niet verder met @NidaRotterdam in het links verbond. WTF hebben de pogingen tot staatsvorming in het Midden Oosten te maken met de armoede in Rotterdam??? #profilerenoverderugvan010 #partijpolitiek’. Het is niet voor het eerst dat de FNV zich mengt in een discussie over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Zo heeft de vakbond een ‘Palestina-werkgroep’ die opkomt voor de noden van het Palestijnse volk en naar eigen zeggen ‘Palestina-solidariteit goed op de kaart wil zetten en houden’.

Op de website van de FNV Palestinawerkgroep worden veel nieuwsberichten gedeeld van pro-Palestijnse media als Ma’an News en Electronic Intifada die gaan over de situatie in Israël en en de Palestijnse gebieden. Zo staat er een interview op met een Noorse politicus die vertelt waarom de BDS-beweging de Nobelprijs voor de Vrede verdient. In diverse berichten en tweets heeft de Palestinawerkgroep steun uitgesproken voor een wereldwijde Israël-boycot. De afgelopen jaren organiseerde de FNV regelmatig bezoeken naar de Palestijnse gebieden. Ook hield de vakbond acht jaar lang een campagne om olijfbomen in het gebied te planten.

Niet alleen in Nederland kiest de vakbond de kant van de Palestijnen en de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), maar ook in andere westerse landen staan vakbonden aan de kant van de Palestijnse zaak. Zo heeft de Noorse Confederatie van Vakverenigingen (LO) zich in 2017 voor BDS uitgesproken. Lees hier meer over LO en BDS. Ook de vakorganisaties COSATU in Zuid Afrika, CUT in Brazilië, CSN in Quebec en ICTU in Ierland hebben reeds voor de beweging gekozen. In Ierland besloot de gemeenteraad van Dublin tevens om een maand lang de Palestijnse vlag vanaf het stadhuis te laten wapperen. De Ieren wilden solidariteit tonen met met de herdenking van de zogenoemde Nakba (catastrofe), de ‘verdrijving’ van de Palestijnen in 1948. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X