Groningse gemeente Leek herdenkt 62 weggevoerde Joden met Anne Frankboom

Anne Frankboom
Pixabay

De Groningse gemeente Leek heeft sinds kort een eigen Anne Frankboom. De gemeente wil op deze manier de 62 Joden herdenken die tijdens de oorlog zijn opgepakt en weggevoerd. De herdenkingsboom is een nakomeling van de kastanjeboom waarover Anne schreef in haar dagboek.

De boom is op 27 november geplant in de Rozentuin op Landgoed Nienoord, schrijft RTV Noord. Op die datum is tijdens oorlog de grootste groep mensen van Joodse komaf opgepakt. Van de groep van 62 mensen keerde slechts één vrouw terug. De gemeente Leek, op de grens met de provincie Drenthe, had een rijk Joods verleden. Vanaf het begin van de achttiende eeuw vestigden zich hier veelal Joodse handelaren, afkomstig uit buurland Duitsland. De gemeente kreeg een synagoge, een Joodse begraafplaats en een Joodse school.

Na de oorlog kregen de synagoge en de school een andere bestemming. Het Joodse schooltje is nu een museum. De begraafplaats wordt nog altijd door de gemeente onderhouden.

Nakomelingen
In Nederland staan verschillende nakomelingen van de beroemde Anne Frankboom. De boom uit het dagboek bestaat niet meer. In het najaar van 2010 viel de grote kastanjeboom in de binnentuin van het Anne Frankhuis om. De kolos was al langer ziek en kon ondanks verschillende ingrepen niet meer worden gered. Een stichting nam het initiatief om delen ervan te gebruiken voor herkweek.

De boomkweker heeft inmiddels zo’n driehonderd kleine Anne Frankboompjes staan. Het is de bedoeling dat die wereldwijd geplant gaan worden. In New York staat bijvoorbeeld een exemplaar op Ground Zero.

Herinnering
Hoewel de bomen een blijvende herinnering vormen aan de Jodenvervolging, zijn ze niet altijd veilig. In het Noord-Brabantse Waalwijk is een herdenkingsboom al vijf keer door vandalen vernield. Toch slaagden de tuiniers er telkens in de boom te redden.

Het Landgoed Nienoord in Leek lijkt voorlopig een veilige plek voor de nieuwe Anne Frankboom.

Lees ook:
Brabants dorp Made is tevreden met Anne Frankboom.

Het Noord-Brabantse dorp Made heeft sinds dit weekend een Anne Frankboom. De twijg, die afstamt van de omgevallen kastanjeboom uit de tuin van het Achterhuis in Amsterdam, is geplant op het grasveld achter de kerk van het dorp. “Voor ons staat de boom symbool voor geloven, ontmoeten en herdenken,” zegt initiatiefnemer Dirk-Jan Heil van de kerkenraad van de Nederlandse Hervormde kerk in Made.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Groningse gemeente Leek herdenkt 62 weggevoerde Joden met Anne Frankboom