HaCarmel opnieuw beklad, onmacht en verontwaardiging wederom groot

fotograaf onbekend

Het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam is wederom beklad. Op de ramen is met zwarte graffiti ‘Find Jew’ geschreven, een leus die antisemieten vaker gebruiken en die in mei 2020 ook al eens op het restaurant gezet werdt. Het handschrift van de van nu lijkt op dat van die van vorig jaar. Mogelijk gaat het dus om dezelfde dader. Destijds is hij niet gepakt. Eigenaar Daniël Bar-On zei zaterdag in Het Parool dat hij aangifte zal doen. Wegens de coronacrisis is het restaurant momenteel gesloten voor bezoekers.

De bekladding vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag, vermoedelijk omstreeks drie uur, aldus Bar-On. De politie trof de tekst nog in dezelfde nacht aan, aldus de krant. Ter plekke is sporenonderzoek gedaan en de politie is nog op zoek naar de dader. Zo deed de politie een oproep op Twitter aan ooggetuigen zich te melden. Wie iets heeft gezien, kan contact opnemen met het 0900-nummer van de politie. Op zaterdag is er ook forensisch onderzoek gedaan. Het is nog niet duidelijk wat dat heeft opgeleverd.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is verontwaardigd over de gang van zaken. ‘Stuitend: voor de zoveelste keer is het Joodse restaurant HaCarmel doelwit van een aanval. Horecaondernemers hebben het al zwaar, en dan komt er voor dit restaurant ook nog eens Jodenhaat bij. Antisemitisme moet harder worden aangepakt’, aldus de organisatie op Twitter. Ook anderen spreken schande van de gang van zaken. Ook lijkt er sprake te zijn van onmacht, omdat de gemeente en politie Amsterdam maar geen grip lijken te krijgen op de antisemitische vernielingen, bekladdingen en aanvallen op HaCarmel.

Het CJO (Centraal Joods Overleg) heeft ook van zich laten horen. De Joodse koepelorganisatie benadrukt dat de bekladding met Poeriem plaatsvond. ‘Voor de zoveelste keer, nadat eerder onder meer een ruit was ingeslagen en een nepbom was geplaatst. En in deze coronatijd, waarin de horeca het al lastig heeft, is een nieuwe bekladding van je zaak een extra tegenslag’. aldus het CJO. Zoals in het verhaal van Poeriem ‘de antisemiet Haman het Joodse volk niet kon verslaan, zo zal ook hier het Joods leven doorgang vinden. Het CJO spreekt de hoop uit dat de dader snel wordt gepakt en, dat als de Coronasituatie het toelaat, we ook snel weer in koshere restaurants zoals HaCarmel kunnen eten’.  

In ruim drie jaar tijd heeft restaurant HaCarmel te maken gehad met acht antisemitische incidenten. Het begon allemaal met Ali, die eind 2017 de ramen insloeg met een knuppel. Hij werd opgepakt en vervolgd. Begin 2018 werd de tent opnieuw aangevallen, maar dit keer met mayonaise en eieren. Op twee maart van dat jaar was het voor de derde keer raak. Toen probeerde een man een steen door de ruit van het restaurant te gooien. Nadat het een poosje ‘rustig’ was geweest, werd de buurt afgelopen januari opgeschrikt door een bompakketje voor de deur van HaCarmel dat vals bleek te zijn. Daar komen de bekladdingen met Find Jew van 2020 en 2021 nog eens bij.

Lees ook:
Aanvaller HaCarmel verdacht van zedendelict

Saleh A., de aanvaller van het kosjere restaurant HaCarmel, is opnieuw in de problemen gekomen. Hij wordt verdacht van een zedenmisdrijf, eind februari vorig jaar. Momenteel verblijft A. in de gevangenis, afwachtend op een behandeling in het Pieter Baan Centrum. Psychiaters zullen hem observeren en daarna wordt er een behandelplan opgesteld. 

Categorie:

Home » Nieuws » HaCarmel opnieuw beklad, onmacht en verontwaardiging wederom groot