Heibel in Londen na arrestatie Joodse activist

Pro-Palestijnse demo Londen (Twitter, X)

In Londen is heibel ontstaan nadat de politie een Joodse activist oppakte die te dicht bij een pro-Palestijnse demonstratie zou zijn gekomen. Volgens tegenstanders zouden de agenten te partijdig zijn geweest en zelf ook tegen Israël zijn. De Joodse man zou met zijn aanwezigheid teveel provoceren, aldus de Metropolitan Police in de Britse media.

Het gaat om niemand minder dan Gideon Falter van de actiegroep Campaign Against Antisemitism (CAA), zo meldt De Telegraaf. Nadat hij vorige week zaterdag in sjoel was geweest, wandelde hij door de Londense binnenstand en kwam hij dichtbij een pro-Palestijnse demonstratie. Omdat hij een kippa droeg, werd hij uit voorzorg door agenten gearresteerd. Ze waren bang dat zijn hoofddeksel voor onrust bij de anti-Israël-demonstranten zou zorgen.

Londen onveilig

Wel ontkent de Londense politie dat Falter eerst ‘voor zijn eigen veiligheid’ was gevraagd om het gebied te verlaten, wat de gearresteerde beweert. Volgens Falter bewijst zijn aanhouding dat de Britse hoofdstad niet langer veilig is voor Joden. “Tijdens de afgelopen maanden is ons constant verteld dat Londen veilig zou zijn voor Joden tijdens deze demonstraties,” aldus Falter in The Daily Mail.

Falter herhaalt echter grote twijfels te hebben met het garanderen van de veiligheid voor Joden door de politie in Londen. “Uit het optreden van de politie blijkt nu dat het niet veilig is voor Joden. Dat is ondanks de steunbetuigingen voor Hamas, de oproepen om Israël te vernietigen en de swastika’s die openlijk worden vertoond.” Het grootste verwijt dat de politie krijgt, is dat die te mild zou optreden tegen pro-Palestijnse demonstranten, die wekelijks demonstreren in de stad.

In de anti-Israël-demonstraties wordt onder andere opgeroepen Israël te vernietigen en klinkt ook ‘From the River to the Sea…’, de omstreden leus die door velen als antisemitisch wordt gezien, omdat die oproept tot het wegvagen van alle Joden uit Israël. De discussie wordt vaak toegespitst op het feit dat de Londense burgemeester Sadiq Khan een moslim is van Pakistaanse komaf. Hij zou de overtredingen van de wet tijdens de demonstraties daarom oogluikend toestaan, aldus zijn critici.

In de polder

Ook in Nederland treden de autoriteiten niet altijd op tegen antisemitische leuzen of wilde demonstraties. Zo is het bezetten van stations door demonstranten maandenlang gedoogd door burgemeesters en de Nederlandse Spoorwegen. Verder is de Tweede Kamer tot twee keer toe bezet door anti-Israël-demonstranten, en kan de leus ‘From the River to the Sea’ zonder pardon worden geuit, ondanks dat de Kamer een motie heeft aangenomen die hem strafbaar maakt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Heibel in Londen na arrestatie Joodse activist