Hertzberger verruilt columnistenbaan voor Tweede Kamer

Rosanne Hertzberger (NSC)

Opiniemaakster Rosanne Hertzberger maakt een overstap naar de Haagse politiek. De als tegendraads bekend staande NRC-columniste met Joodse wortels zegt zich te willen inzetten voor het land. Dat zal ze doen voor Nieuw Sociaal Contract (NSC), de onlangs opgerichte partij van Pieter Omtzigt. Dinsdag presenteerde hij zijn kandidaten voor de verkiezingen van 22 november. Critici binnen Joods Nederland noemen Hertzberger echter ‘een nestbevuiler’.

In de contramine

Hertzberger, die in augustus Twitter verliet, staat op plaats zeventien van de NSC-kandidatenlijst; gezien de peilingen een verkiesbare plek. Sinds 2009 stond ze bekend als NRC-columniste die vaak in de contramine ging, maar gaat daar in haar presentatie op de website van de partij niet op in. Wel is ze daar wetenschapper en microbioloog, twee titels die Hertzberger eveneens heeft. Volgens haar is ‘een goed bestuur essentieel om wetenschappelijke kennis toegankelijk en begrijpelijk te maken’.

Tegendraads

De aankomende politica is van Joodse komaf en verkondigde door de jaren heen als tegendraads bekend staande meningen over Joodse onderwerpen. Zo nam ze het op voor ex-directeur Dirk Mulder van Westerbork toen die in 2022 werd bekritiseerd om zijn boek Buitengewone transporten. Volgens hem is het gangbare beeld van deportaties – dat die vanuit Kamp Westerbork voornamelijk in veewagons plaatsvonden – niet correct. In Joods Nederland vonden velen dat Mulder het leed van de Sjoa daarmee degradeerde.

‘Benali geen antisemiet’

Ook nam Hertzberger het op voor schrijver Abdelkader Benali die in opspraak kwam nadat duidelijk was geworden dat hij in het verleden antisemitische uitspraken had gedaan. Dit feit kwam aan het licht nadat in januari 2021 bekend was geworden dat Benali de 4 Mei-lezing mocht uitspreken. Hij stelde dat het ging om ‘dronken grappen’, maar dat werd door veel Joodse Nederlanders en anderen ongeloofwaardig gevonden. Hertzberger vond dat Benali geen antisemiet was en wees op zijn ‘dronkenschap’. Ze kreeg boze reacties uit Joods Nederland.

Cheider

In april 2021 kwam Hertzberger in het nieuws na een gepeperde column over de situatie op de Joods-orthodoxe school Cheider. Daarin noemde ze man en paard en wees ze onder meer op de rol van opperrabbijn Binyomin Jacobs. Binnen en buiten Joods Nederland kreeg de column veel aandacht en was het the talk of the town. SP-Tweede Kamerleden stelden vragen over het Cheider aan demissionaire ministers Arie Slob (ChristenUnie) van Basisonderwijs en Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘Beroepsjood’

Door haar opinies en columns wordt Hertzberger door critici en boze tongen ‘een beroepsjood’ en ‘nestbevuiler’ genoemd. Niettemin is zij een van de bekendste Nederlanders met een Joodse achtergrond. Hertzberger was naast columniste ook tafeldame in het populaire infotainment-programma De Wereld Draait Door en schoof geregeld aan in de grote talkshows op de late avond. Niet alle media zijn haar even lief: zo vond ze dat adverteerders de opiniërende blog GeenStijl.nl moesten boycotten. Haar actie genereerde veel media-aandacht, maar was vergeefs.

Zakelijke uitstraling

Het is nog onduidelijk hoe Hertzberger op de kandidatenlijst van NSC is gekomen, de partij van Pieter Omtzigt die naar eigen zeggen probeert een ommekeer te bewerkstelligen in Nederland. In augustus kondigde hij aan mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Omtzigt staat bekend als een gedegen en hard werkend Tweede Kamerlid. Op zijn lijst staan relatief veel mensen die ooit CDA-lid waren, maar ook mensen die komen van de VVD en D66.

Boomsma onder Hertzberger

Een andere bekende nieuwkomer is Diederik Boomsma, het Amsterdamse CDA-raadslid die in Joods Nederland bekend werd nadat hij opkwam voor de Joodse zaak in de hoofdstad. Hij staat op plaats 21. Vooralsnog is dat een verkiesbare plek, want in de peilingen scoort Omtzigts NSC tussen de 26 en 32 zetels. Volgende maand wordt het verkiezingsprogram bekendgemaakt en dan zal volgens kenners duidelijker worden waar Omtzigt staat op het gebied van populaire verkiezingsonderwerpen als migratie, klimaat en stikstof.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Hertzberger verruilt columnistenbaan voor Tweede Kamer