‘Israël niet meer voorzichtig naar Moskou, gaat voor Oekraïne’

Gliad Erdan (YouTube, United Nations)

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft in een toespraak flink uitgehaald naar Rusland waar het gaat over de Russische steun aan Iran zijn ‘proxies’ als Hamas. De speech van ambassadeur Gilad Erdan laat volgens experts zien dat Israël zich meer afzet tegen Rusland en partij aan het kiezen is voor Oekraïne in de oorlog daar. Mogelijk gaat Israël ook wapens leveren aan Kiev.

Er lijkt een wending te zijn gekomen koers van Israël in de oorlog in Oekraïne. Waar het land na de grootschalige Russische inval van 2022 een balanceer-act uitvoerde, waarbij zowel Kiev als Moskou te vriend werd gehouden, is daar sinds een aantal weken verandering in gekomen. Israël neemt het Ruslan kwalijk dat het Iran en Hamas openlijk steunt. Bijeenkomsten op het Kremlin met Hamas-bonzen zoals Ismael Haniye zijn daar het bewijs van.

In de algemene vergadering van de VN werd deze week herdacht dat Rusland twee jaar geleden Oekraïne grootschalig binnenviel. In zijn rede viel de Israëlische VN-ambassadeur Erdan hard uit tegen Moskou. “Deze week zal Rusland gastheer zijn voor een Hamas-delegatie in Moskou. En niet voor de eerste keer!” Rusland is een van de weinige plaatsen buiten het Midden-Oosten waar Hamas-terroristen en Houthi-jihadisten de kans krijgen opeen rode loper-behandeling, zelfs na 7 oktober.”

Het kwaad

Israël wees de aanwezigen erop dat Moskou zich steeds verder beweegt naar ‘de krachten van het kwaad’. Erdan: “Rusland biedt onderdak aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het opzettelijk vermoorden van baby’s, het verkrachten van vrouwen en het levend verbranden van gezinnen. Deze bijeenkomst in Moskou [met Hamas, red.] het resultaat is van iets gevaarlijkers: Rusland verdiept nu zijn banden met mondiale destabilisatiekrachten.”

De steeds betere band tussen Teheran en Moskou komt op het moment dat Iran zijn militaire activiteiten tegen Israël in de regio heeft uitgebreid. Dat gebeurt met aanvallen van zijn proxy-groepen: Hamas, Hezbollah en de Houthi’s. Na 7 oktober is dat alleen maar toegenomen. Dit alles heeft de Russisch-Israëlische relatie bekoeld en de banden tussen Israël en Oekraïne versterkt. “Het is Iran dat Rusland voorziet van drones die Oekraïense burgers aanvallen,” zei Erdan.

Lotgenoot van Oekraïne

Israël trekt nu een paralel tussen de grote Russische invasie van Oekraïne en de aanval van Hamas op 7 oktober. “Onze beide landen, Oekraïne en Israël, voeren een strijd om ons voortbestaan”, aldus Erdan, waarmee hij onderstreepte dat Jeruzalem en Kiev samen sterk staan terwijl ‘de vrije wereld verdeeld aan de zijlijn staat’. Erdan: “De staat Israël heeft zich altijd en zal blijven inzetten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.” Hij vertelde dat Israël het land voorziet van slimme delectie-systemen waarmee het aanvallen van Rusland tijdig kan zien binnenkomen om zo de Oekraïeners te beschermen.

Erdan stelde ook vast dat de VN, in het bijzonder de Veiligheidsraad, er niet in is geslaagd beide landen te verdedigen. Als dit zo doorgaat, dan bestaat voor de VN het risico dat ‘alle legitimiteit verloren gaat’. “De Veiligheidsraad is verlamd, verlamd als gevolg van geweld, en het hele VN-systeem wordt gegijzeld door politieke belangen.” In plaats daarvan is de VN omgevormd tot een ‘wapen tegen vrijheid en vrijheid’. “Wij, Israël en Oekraïne, zijn de kanaries in de kolenmijn. Tegen de rest van de vrije wereld zeg ik: Word wakker! Wordt wakker!” 

Analyse

Israël en Rusland steggelen al een poosje met elkaar bij de VN. De Israëli’s nemen het Rusland kwalijk dat het openlijk Hamas en andere terreurgroepen zoals Hezbollah steunt. Een bijeenkomst met bonzen van Hamas in het Kremlin met de Russische president Vladimir Poetin was daar een voorbeeld van. Ook heeft Moskou nooit afstand genomen van Hamas na de terreuraanval van 7 oktober 2023. Het is een doorn in het oog van Israël, dat na de Russische inval in Oekraïne koos voor een ‘voorzichtige’ koers inzake die oorlog.

De reden voor de voorzichtige koers tegenover Rusland lag hem in het feit dat de Russen militairen in Syrië hebben. Via contacten in het Kremlin kon Israël op die manier meer grip hebben op Syrië. Toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Jeruzalem pleitte voor militaire en wapensteun, kreeg hij dus te maken met een afwijzing. In plaats daarvan stuurde Israël hulpgoederen en teams naar Oekraïne voor gewonden. Ook werd moeite gedaan om Joods-Oekraïense vluchtelingen op te nemen. Er ontstond zo een Israëlische balanceeract tussen Oekraïne en Rusland.

De tijd van beide landen te vriend houden, lijkt nu voorbij. De toespraak van Erdan is daar volgens kenners het ultieme bewijs voor. Vertegenwoordigers van het Kremlin bij de VN verwerpen alle beschuldigingen van Israël aan hun adres. Beide landen botsen en Israël schaart zich nu achter Kiev. Verder krijgt Oekraïne binnenkort speciale detectiemiddelen waarmee het inkomende Russische raketten en projectielen kan opsporen. Israël vraagt de vrije wereld achter zich te scharen, net als het zich achter Oekraïne heeft geschaard.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » ‘Israël niet meer voorzichtig naar Moskou, gaat voor Oekraïne’