‘Joden vermijden conflicten, moslims niet’

Bart De Wever
M. Pieters, wikipedia commons

Burgemeester Bart de Wever (N-VA) van Antwerpen heeft uitspraken gedaan over Joden en moslims in zijn stad. Zo vindt hij dat Joden conflictmijdend zijn en moslims niet. In oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België en dan wil De Wever opnieuw gekozen worden tot burgemeester van de Scheldestad, waar zich een prominente Joodse gemeenschap bevindt. Hij en zijn Vlaams-nationalistische partij N-VA willen zich profileren met identiteitsonderwerpen, aldus de politicus in de krant De Zondag. Volgens analisten moet hij zich afzetten tegen het Vlaams Belang, de rechts-nationalistische partij van kopstuk Filip Dewinter, die eveneens burgemeester wil worden van Antwerpen.

Volgens De Wever zet ‘de massamigratie het debat weer op scherp’. Hij noemt een paar voorbeelden en schuwt de Antwerpse Joden daarbij niet. “De God van het christendom is een gezellige God geworden: aanwezig op moeilijke momenten, afwezig in het dagelijkse leven. Een mens bepaalt zelf wat hij eet en met wie hij slaapt. Maar dan duikt Allah op die wel het dagelijkse leven wil regelen. Dat zorgt voor spanningen.” Orthodoxe Joden hechten ook veel belang aan uiterlijke kenmerken van het geloof, meent De Wever. “Maar zij aanvaarden de consequenties daarvan. Ik heb nog geen orthodoxe Jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Dat is het verschil. Moslims eisen hun plek op in de publieke ruimte, in het onderwijs, met hun uiterlijke geloofstekenen. Dat zorgt voor spanningen.”

Dergelijke onderwerpen worden al jaren aangekaart door Dewinter, een van De Wevers grootste concurrenten. Niettemin blijft de huidige burgemeester koers houden, zo zegt hij. De Wever staat erom bekend een goede band te hebben met de Joodse gemeenschap in de Sinjorenstad. Wel ontstond er vorige maand trammelant in Joods België door het bezoek van Knesset-voorzitter Yuli Edelstein. Die deed uitspraken over het Joodse monument in Antwerpen en de houding van De Wever daaromtrent. Volgens Edelstein zou het Antwerpse stadsbestuur van plan zijn geweest om het Joodse gedenkteken van de stad te verplaatsen in verband met verkeersoverlast. Maar dat bleek onjuist. Door deze uitspraak haalde hij zich de woede van Joods Antwerpen en de gemeenteraad van de stad op zijn hals.

In 2017 is er in het Antwerpse stadsbestuur gesproken over het verplaatsen van het monument. Dit gebeurde na overleg met verschillende Joodse prominenten. Toen echter bleek dat een meerderheid van de Joodse gemeenschap dit toch geen goed idee vond, besloot burgemeesterDe Wever om opnieuw in overleg te gaan, maar dit keer met Joodse instanties in zijn stad. Ook zit hij een commissie van deskundigen voor, die zich buigt over een nieuw monument met alle namen van Belgische Joden die omkwamen in de Sjoa. Dit gedenkteken is te vergelijken met het aankomende Namenmonument in Amsterdam, waarover het laatste woord nog niet is gezegd.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » ‘Joden vermijden conflicten, moslims niet’