Joden vragen overheid India om erkenning
De vijfduizend man tellende Joodse gemeenschap van India dient bij het ministerie van Minderheidsaangelegenheden een nieuw verzoek in voor officiële erkenning door de overheid als minderheidsgroep.
Formele erkenning als bevolkingsgroep zou het eenvoudiger maken voor Joden om zich te registreren voor het huwelijk, om educatieve instellingen op te richten en ‘onze cultuur te beleven en uit te dragen’, zegt rabbijn Ezekiel Isaac Malekar, die de Joodse gemeenschap van New Delhi leidt, tegen de Hindoestaanse nieuwsdienst IANS. Het is niet duidelijk wanneer de laatste keer was dat de gemeenschap een dergelijk verzoek indiende of waarom dat toen is afgewezen.
India telt zes officiële minderheden: Moslims, Christenen, Boeddhisten, Sikhs en Jains (de laatste twee komen alleen in dit land voor) en de Parsi’s, volgelingen van het Mazdeïsme, één van de oudste godsdiensten ter wereld.
“Joden maken al 2300 jaar deel uit van de Indiase samenleving. Maar sinds de onafhankelijkheid, worden we niet meer als minderheid erkend”, legt Malekar uit. India verkreeg in 1947 onafhankelijkheid na eeuwen van Britse overheersing.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren