Joodse feestdagen: Pesach

Seiderschotel
PxHere

Tijdens Pesach vieren de Joden hun bevrijding uit de slavernij in Egypte en de uittocht uit dat land (Exodus). Dit wordt gezien als het begin van de geschiedenis van het Joodse volk. Het wordt de eerste twee dagen gevierd met een symbolische maaltijd die aan de hand van de Haggada het verhaal vertelt van slavernij en bevrijding.

Pesach valt in maart/april en duurt zeven dagen in Israël en in Joods-liberale kring. Acht dagen volgens de orthodoxe rite. Het feest vangt aan met Seideravond, de avond waarop het verhaal van de Uittocht met anekdotes, uitleg en gezangen wordt verteld volgens een eeuwenoude volgorde (= seder) uit de Haggada, het boek dat alle teksten voor deze avond bevat. Als er kinderen aan tafel zitten, stellen zij de vier vragen: waarom is deze avond zo anders dan alle andere avonden? Waarom eten we vanavond alleen matzes? Waarom bittere kruiden? Waarom dopen we twee keer in? Waarom leunen we vanavond? Het zijn vragen over slavernij en vrijheid. Onderwerpen die altijd weer mogelijkheid bieden tot levendige discussies aan tafel. Ook worden er vier bekers wijn gedronken en een feestelijke maaltijd gegeten. Naast deze traditionele seideravondviering vullen velen deze avond op eigen wijze in.

Gedurende de hele Pesachweek mogen Joden onder andere geen graanproducten die gerezen zijn eten. In plaats van brood eet men matzes. Verder is alles waarin gist is verwerkt verboden: bier, gewone wijn (er is speciale Pesachwijn), azijn en producten waarin azijn is verwerkt. Het verbod op gist is uitgebreid met alles dat zwelt in water: rijst (alleen voor Asjkenazische Joden), peulvruchten, mais en nog veel meer.

Kunstenaars en grafici hebben door de eeuwen heen prachtige platenboeken van de Haggada gemaakt. Er zijn beroemde Haggadot (meervoud van Haggada) te vinden in musea, onder andere de Sarajevo Haggada, gepubliceerd in 1350 in Barcelona en nu in het Nationaal Museum in Sarajevo; de Praagse Haggada uit 1526 en de Rylands Haggada uit de veertiende eeuw.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Dossiers » Joodse feestdagen » Joodse feestdagen: Pesach