Joodse verzetsstrijdster Sieny Cohen-Kattenburg (94) overleden
Oud-verzetsstrijdster Sieny Cohen-Kattenburg is niet meer. Ze overleed in de nacht van 7 op 8 februari in Amsterdam op bijna 95-jarige leeftijd. Ze was al geruime tijd ziek. Onder de titel Harry & Sieny: Overleven in verzet en liefde verscheen bij vorig jaar oktober bij uitgeverij Gibbon een dubbelbiografie over dit bijzondere echtpaar. ‘Een prachtig boek,’ oordeelde burgemeester Femke Halsema (GroenLinks), ‘van grote betekenis voor naoorlogse generaties.’ Halsema nam het boek van schrijfster Esther Shaya in ontvangst. Cohen-Kattenburg woonde in Joods verzorgingstehuis Beth Shalom en laat haar man Harry Cohen, en vele anderen, achter.
Joodse crèche
Sieny Kattenburg werd op 19 maart 1924 in de Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam. Ze was de tweede dochter van schoenenverkoper Jonas Kattenburg en zijn vrouw Bertha Rueff. In de Tweede Wereldoorlog werkte ze als kinderverzorgster in de crèche voor Joodse kinderen aan de Plantage Middenlaan. Ze speelde daar een actieve rol bij het wegsluizen van Joodse kinderen die op het punt stonden te worden gedeporteerd naar de kampen in het midden en oosten van Europa. Onder die dramatische omstandigheden leerde ze Harry Cohen kennen, haar latere echtgenoot.
Huwelijk
Haar ouders gaven de minderjarige Sieny vanuit kamp Westerbork toestemming een het huwelijk met Cohen. De plaats in Amsterdam in juni 1943. Afgelopen zomer vierde de koppel zijn 75-jarige huwelijksfeest. Terug naar de bange jaren ’40-’45. Uiteindelijk zouden Cohen-Kattenburg met haar collega’s de levens van honderden redden, met gevaar voor eigen leven . Trots was zij daar niet op. Ze werd haar hele lange leven namelijk geplaagd door de vraag of ze niet meer kinderen had kunnen wegsmokkelen. Pas toen de crèche werd gesloten, doken Harry en Sieny onder.
80 Plus Joden
Het echtpaar overleefde de Sjoa, net als Sieny’s zus Jetty Kattenburg. Sieny’s ouders en broertje Leo, alsmede alle andere nabije familieleden werden vermoord. Na de bevrijding stichtten Harry en Sieny een gezin. Met de kinderen verhuisden ze naar New York en Mexico, maar later kwamen ze terug naar Nederland om neer te strijken in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Daar vond Cohen-Kattenburg de kracht om haar verhaal te vertellen, wat ze sindsdien dan ook uitvoerig deed in tal van lezingen en interviews. Ze was een van de deelnemers aan het boek ’80 Plus Joden’ van wijlen wetenschapper Ido Abram. In 2017 nam ze het eerste exemplaar in ontvangst. Cohen-Kattenburg woonde toen in het Joodse bejaardencentrum Beth Shalom. Ze laat haar man Harry Cohen en vele familieleden achter.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren