Lody van de Kamp lijstduwer CDA

Lody van de Kamp
CvI

Lody van de Kamp is bij het CDA terug van weggeweest. Na zes jaar geleden de christendemocraten vaarwel te hebben gezegd om ‘de uitsluiting van moslims’, werd hij vrijdag gepresenteerd als lijstduwer voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Van de Kamp zegt zich niettemin meer verbonden te voelen met moslims dan met christenen.

Weg om actie Buma

De rabbijn afkomstig uit Twente is lijstduwer van het CDA, die met lijsttrekker Henri Bontenbal de vervroegde verkiezingen aangaat. In 2017 zei hij zijn lidmaatschap van de partij echter op. Dat gebeurde na twintig jaar lid te zijn geweest. Van de Kamp kon zich toen niet vinden in de ‘trots’ die partijleider Sybrand Buma voelt over het regeerakkoord. “Laat mij dan maar constateren dat ik trots ben op die velen die verdrietig worden bij het lezen van deze woorden”.

Caroussel

Van de Kamp werd vrijdag voorgedragen voor plek 49 van de concept-kandidatenlijst. Mogelijk heeft hij nu meer vertrouwen in de nieuwe lijsttrekker Bontenbal, die Wopke Hoekstra is opgevolgd als partijleider. Die laatste vertrekt naar Brussel om namens Nederland Eurocommissaris te worden in de Europese Commissie. Hij moet dat Frans Timmermans olvolgen, die vertrok om lijsttrekker van de combinatie PvdA-GroenLinks te worden.

Moslims

Christendemocraat of niet, in online medium De Kanttekening gaf Van de Kamp eind augustus aan meer te hebben met moslims dan met christenen. “Want religieus gesproken hebben wij veel meer overeenkomsten. Ritueel slachten: koosjer en halal. Wij bidden drie keer per dag, moslims vijf keer. Het Arabische en Hebreeuwse schrift gaat van rechts naar links. Moslima’s die hun hoofd bedekken, mijn vrouw en onze getrouwde dochters dragen ook een hoofdbedekking.”

Discriminatie

Voor Van de Kamp is discriminatie leidend in het feit dat hij de moslims omarmt, iets waar hij naar eigen zeggen uit Joods Nederland vaak kritiek op krijgt. Tegen De Kanttekening zegt hij: “Iedere stap naar uitsluiting is discriminatie. Het niet waarderen van je medemens is voor mij onacceptabel. In de Joodse gemeenschap wordt wel eens bezwaar gemaakt als ik een vergelijking maak tussen de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de discriminatie en uitsluiting van moslims nu. Maar je moet niet kijken naar de afloop maar naar het begin. De verschikkingen zijn begonnen in de jaren dertig.”

Gülenbeweging

Eveneens is Van de Kamp columnist bij De Kanttekening, een online krant die eerst bekend stond als Zaman Vandaag, de spreekbuis van de Gülenbeweging in Nederland. Na de mislukte coup van 2016 in Turkije verdween Zaman Vandaag tijdelijk van het toneel en later werd die vervangen door De Kanttekening. Fettulah Gülen is een Turkse religieuze leider die in Amerika leeft. Volgens president Recep Tayyip Erdogan van Turkije zitten hij en de beweging achter de mislukte putsch van 2016.

Van de Kamp staat op plek 49 van de conceptlijst van het CDA.

Van de Kamp boos over ‘antisemitisch lied’ tijdens vlöggeln in Ootmarsum
In het Twentse stadje Ootmarsum worden sinds jaar en dag op Eerste en Tweede Paasdag liederen op straat gezongen met een ‘antisemitisch’ tekstdeel. Het stoort rabbijn Lody van de Kamp, zelf een kind van de streek, behoorlijk. In de lokale media doet hij daar nu kond van. Voor hem is de maat vol: bezoekers van de Paasrondgangen in Ootmarsum hoeven wat hem betreft niet meer te horen dat de ‘Joden met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’. 

Categorie: | |

Home » Achtergrond » Lody van de Kamp lijstduwer CDA