Macron achter Frans-Joodse kandidaat UNESCO
De Franse president Emanuelle Macron staat achter de kandidatuur van de Joodse Française Audrey Azoulay voor het directeurschap van de UNESCO. Als ze wordt gekozen, zou het een unicum zijn voor de VN-werelderfgoedorganisatie omdat het dan de eerste keer is dat iemand van Joodse komaf die post bekleedt. Met de kandidatuur haalt Macron zich mogelijk de woede van de Arabische landen op de hals. Zij werken Israël sinds jaar en dag binnen de UNESCO tegen en zouden daarom niets zien in een Joodse kandidaat uit Frankrijk.
Azoulay werd in maart al gekandideerd voor Francois Hollande, Macrons voorganger. In diens kabinet was de 44-jarige Marokkaanse Française van Joodse afkomst minister van Cultuur geweest. Haar vader is tevens een belangrijke adviseur van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Macron heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen om er alles aan te doen dat Azoulay verkozen wordt. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, want er zijn nog acht andere kandidaten en binnen de UNESCO vormen de moslimlanden samen één blok. Ook is het nog onduidelijk wat Marokko zal doen: de oud-kolonisator en goede noorderbuur Frankrijk steunen, of optrekken met de andere moslimlanden.
Vorig jaar ontstond er in Israël en daarbuiten veel beroering over een besluit van de UNESCO over de naam van de Tempelberg in Jeruzalem. In een resolutie van verschillende moslimlanden, die door een meerderheid van de lidstaten werd aangenomen, staat dat de Tempelberg niet meer zo mag heten omdat de Joden geen historische claim zouden hebben op de berg. Deze zou toebehoren aan de moslims. Mede door de resolutie van de UNESCO besloot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de jaarlijkse financiële bijdrage van Israël aan de Verenigde Naties drastisch te verlagen.
Frankrijk is het enige Europese land dat een kandidaat naar voren heeft geschoven. Andere landen die iemand hebben gekandideerd zijn China, Azerbeidzjan, Vietnam, Guatemala, en vier Arabische landen: Egypte, Qatar, Irak en Libanon. Waarschijnlijk krijgt Azoulay de stemmen van de Europese landen achter zich en die van Noord-Amerika.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren