Mogelijk gesjoemel met Maror-gelden
Er zijn mogelijk honderden miljoenen euro’s aan Holocaustgeld verdwenen in de zakken van een kleine groep Joodse Nederlanders. Dat schrijft onderzoeksjournalist Sjors van Beek in de Volkskrant van woensdag. Volgens de krant zou er een ‘felle strijd’ woeden rond deze Maror-gelden in Nederland en Israël, waarbij Nederlands-Joodse klokkenluiders worden tegengewerkt door besturen van diverse Joodse organisaties. Deze clubs spreken van ‘insinuaties en valse beschuldigingen’.
In 2000 kreeg de Joodse gemeenschap 354 miljoen euro los van het ministerie van Financiën ter compensatie van het leed gedurende de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Een deel van dit geld ging rechtstreeks naar de overlevenden en slachtoffers, en de overgebleven 73 miljoen euro is sindsdien bedoeld voor Joodse projecten. De eerste vermoedens van onregelmatigheden dateren uit 2001. Sindsdien zijn diverse bestuurders opgestapt omdat ze de boekhouding niet vertrouwden.
Onderzoek door CJO
Vanwege ‘de vele geruchten en insinuaties betreffende financiële malversaties’ is het het Centraal Joods Overleg (CJO) in april een oriënterend onderzoek gestart, zo stelt voorzitter Jaap Fransman in de Volkskrant. Het ministerie van Financiën heeft de hoofdrolspelers uit Nederland en Israël uitgenodigd voor overleg over een verdergaand onderzoek. Vooralsnog is onduidelijk of de spelers op de uitnodiging van het ministerie in willen gaan. Ook het departement zelf heeft misschien iets uit te leggen, omdat toenmalig minister Gerrit Zalm (VVD) van Financiën in 2001 beloofde toezicht te houden omdat ‘er volstrekte transparantie moet zijn’ omtrent de gelden.
Forensisch accountant
De klokkenluiders zeggen in de krant dat de administratie van en tussen diverse stichtingen niet klopt. Er lijkt volgens hen veel geld verdwenen te zijn. Ook zou er jarenlang zeer ruimhartig zijn gedeclareerd, met name aan ‘uitvoeringskosten’ en reiskosten. De groep, onder wie André Boers, zelf bestuurslid van één van de stichtingen, wil dat een forensisch accountant toegang krijgt tot alle bankrekeningen en overige administratie, zo schrijft Van Beek.
Ze willen onder meer weten waarom er betalingen zijn verricht aan een bedrijf van Avraham Roet, één van de onderhandelaars die indertijd de gelden heeft binnengehaald en sindsdien volgens de klokkenluiders een centrale figuur is bij de geldverdelingen, zo luidt het in de krant. Roet had bestuursfuncties in verschillende betrokken organisaties, waarvan er één ook op zijn adres in Amsterdam is gevestigd. Volgens Philip Staal, voormalig medebestuurslid van Avraham Roet, zijn er miljoenen weggelekt bij de financiering van Israëlische projecten. Staal stapte zelf op, naar eigen zeggen wegens de financiële vraagtekens.
Opstappen Swirc
Roet zelf ontkent alle aantijgingen. “Ze zijn afkomstig van rancuneuze bronnen en uitsluitend gebaseerd op valse geruchten (…) Er is geen geld verdwenen”, zegt Roet in een verklaring die in handen is van de Volkskrant. Verder gonst het momenteel van de geruchten op diverse Joodse Facebookpagina’s dat het verhaal over de Maror-gelden eerder in het NIW zou zijn verschenen, maar dat dit zou volgens sommigen zijn tegengehouden door het NIW-bestuur. Dit zou de reden zijn geweest voor het opstappen van ex-NIW-hoofdredacteur Maurice Swirc. In het destijds verspreide persbericht werd gesproken over ‘een fundamenteel verschil van inzicht’. Hij is vorige week opgevolgd door oud-hoofdredacteur Esther Voet. Zij zal het blad voor een jaar als hoofdredacteur ad-interim vormgeven. [bl]
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren