Muur van Mussert voorlopig geen monument

Muur van Mussert
De muur van Mussert (bron: Wikimedia)

De zogeheten Muur van Mussert krijgt voorlopig geen monumentale status. De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed heeft een aanvraag van de Erfgoedvereniging Heemschut afgewezen. De vereniging wil dat de muur een Rijksmonument wordt. Wel komt er een breder onderzoek naar de uiteindelijke status van het bouwwerk, waarop de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) in de jaren dertig fascistische bijeenkomsten organiseerde.

Volgens een woordvoerder van de Rijksdienst wil de Nederlandse overheid een monumentenbeleid, dat zich minder richt op objecten an sich. De Muur van Mussert zou beter passen in een monumentenbeleid, waarin het vertellen van een bepaald verhaal centraal staat. Vandaar dat meer onderzoek nodig is. Intussen zou de gemeente Ede, waarin het vervallen bouwwerk staat, kunnen overwegen om het een gemeentelijke monumentenstatus te geven. Maar de gemeente heeft al laten weten dat ze dit bouwwerk als ‘iets breder’ ziet dan slechts een gemeentelijk monument.

Begrip
Matthijs Witte van Erfgoedvereniging Heemschut heeft begrip voor het besluit van de Rijksdienst. “Dit lag in de lijn der verwachting. Het is goed dat ze het meenemen in een breder onderzoek,” zegt hij tegen De Gelderlander. Eerder dit jaar maakte zijn vereniging haar ideeën rond de muur bekend. Er kwam veel kritiek op het plan om een niet onomstreden plek als deze tot Rijksmonument te laten verklaren. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) verzette en verzet zich tegen het idee van de vereniging.

Joodse weerstand
Toenmalig CIDI-directeur Esther Voet stelde destijds dat ‘de kans bestaat dat de Muur van Mussert een bedevaartsoord wordt voor extreemrechts’. Zij vond dat het beter is als de muur wordt afgebroken. Ook de Liberale Joodse Gemeenschap (LJG) Gelderland vindt een monumentenstatus voor de muur veel te ver gaan. Anderen vergelijken het opknappen van de muur met de fascistische monumenten die in Spanje nog steeds overeind staan, zoals de Valle de los Caídos nabij Madrid. Daar is tot op de dag van vandaag in dat land nog veel tumult over.

Over de muur
In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog hield de NSB van Anton Mussert geregeld manifestaties bij de bakstenen muur, waar met vlaggen en vaandels werd gezwaaid. Zijn toespraken werden Hagespraken genoemd. Het heette ‘Nationaal Tehuis’ en stond op de Goudberg in Lunteren. De fascistische NSB was de zusterpartij van Adolf Hitlers NSDAP, en onderschreef de rassenleer van de nationaal-socialisten, waarin de Joden werden weggezet als een lager mensenras. Na de oorlog raakte de muur in verval, maar bleef deze wel bestaan [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Muur van Mussert voorlopig geen monument