Netanyahu: ‘staakt-het-vuren is overgave aan terreur’

Netanyahu 30 oktober 2023 (YouTube, GPO)

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft een toespraak gehouden voor de internationale gemeenschap. Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat Israël niet alleen vecht voor zijn eigen bestaansrecht, maar ook voor dat van het vrije westen en de democratische wereld. Een staakt-het-vuren, zoals bepaalde westerse landen willen, is onacceptabel voor Israël.

Israël zal vechten

“Het is noodzakelijk om te vechten tegen de barbaren, want de barbaren vechten tegen ons,” zei Netanyahu in een persbijeenkomst in het Engels. “Het is tijd om te vechten voor een toekomst vol hoop en beloftes of over te geven aan tirannie en terreur. En wees er maar zeker van: Israël zal vechten.” Iedereen in de wereld moet een keuze maken tussen goed en kwaad, aldus de premier.

Geen staakt-het-vuren

Netanyahu verwierp het idee dat Israël zal instemmen met een staakt-het-vuren. “Net zoals de Verenigde Staten niet zouden instemmen met een staakt-het-vuren na het bombardement op Pearl Harbor, of na de terroristische aanvallen van 11 september, zal Israël niet instemmen met een stopzetting van de vijandelijkheden met Hamas.” Ook zal het land zich volgens hem niet overgeven aan ‘barbaarsheid’.

Bijbelvers

Netanyahu citeerde een vers uit de Bijbel: “Er is een tijd voor vrede en een tijd voor oorlog.” Dit is een tijd voor oorlog, stelde hij. “Een oorlog voor een gemeenschappelijke toekomst. Vandaag trekken we een lijn tussen de krachten van de beschaving en de krachten van de barbarij. Het is een tijd voor iedereen om te beslissen waar hij of zij staat.”

Ergste wreedheid

Netanyahu noemde de aanval van Hamas ‘de ergste wreedheid die ons volk sinds de Holocaust heeft gekend’. “Hamas vermoordde kinderen in het bijzijn van hun ouders, vermoordde ouders in het bijzijn van hun kinderen. Ze verbrandden mensen levend, ze verkrachtten vrouwen, ze onthoofdden mannen, ze martelden overlevenden van de Holocaust, ze ontvoerden baby’s.”

‘Ook voor jullie’

De premier richtte zich in de camera tot de beschaafde en vrije landen in de wereld. “De strijd van Israël is jullie strijd, want als de as van het kwaad van Hamas en Iran wint, zullen jullie hun volgende doelwit zijn. Daarom zal de overwinning van Israël ook jullie overwinning zijn. Maar vergis je niet: ongeacht wie achter Israël staat, Israël zal vechten totdat deze strijd gewonnen is, en Israël zal zegevieren.”

Positie Netanyahu

Sinds Israël op 7 oktober overvallen werd door Hamas-terroristen die vanuit Gaza uitbraken en meer dan 1.400 Israëli’s vermoordden, is de populariteit van en waarderen voor Netanyahu onder het Israëlische publiek achteruit gehold. Hoewel hij een oorlogskabinet heeft gevormd met zijn aartsrivaal Benny Gantz, kan hij niet voorkomen dat hij de schuld krijgt van de aanval. “Ik zal verantwoording afleggen en beoordeeld worden,” zei de premier vorige week, er aan toevoegend dat dit na de oorlog zal zijn.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Netanyahu: ‘staakt-het-vuren is overgave aan terreur’