Nieuw UNESCO-werelderfgoed in Israël
Het werelderfgoedcongres van de UNESCO, de cultuur- en natuurorganisatie van de Verenigde Naties (VN), heeft Bet She’arim uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het antieke Joodse dorp dateert uit de tweede eeuw voor Christus en ligt ten zuidoosten van Haifa. Volgens de organisatie is het oude dorp een ‘landmark in Jewish revival’.
In Bet She’arim bevinden zich een aantal unieke catacomben, waarin de Joden van toen begraven liggen. Voor vermogende Joden uit Jeruzalem was het een gewilde plek om begraven te worden, zo is bekend. De plek en het dorp werden circa tweehonderd jaar voor de christelijke jaartelling in gebruik genomen. Ook tijdens en na de tweede Joodse opstand tegen de Romeinen (van 132 tot 136) werden hier veel Joden begraven. In de catacomben zijn Griekse, Arameese en Hebreeuwse mozaïeken aangebracht.
Het dorp had een opleving na de opstand onder rabbijn Judah de Patriarch en kende haar grootste bloeitijd in de tweede, derde en vierde eeuw. Begraven was een specialiteit van het dorp en de dorpelingen groeven dan ook diep. Ver in de catacomben zijn er tot op de dag van vandaag grote, uitgehakte graven te zien. De grafkamers en sarcofagen bevatten allerlei Joodse reliëfs, inscripties en wandschilderingen.
Dankzij de kersverse UNESCO-status verwacht de Israel Nature and Parks Autority dat er een toeloop zal ontstaan van bezoekers. Het gaat immers ook om de volste en diepste Joodse begraafplaats van Israël. Bet She’arim is de negende plek in het land dat een UNESCO-status krijgt. Eerder werden onder meer de oude stad van Jeruzalem, het natuurreservaat Nahal Me’arot, de Bahai-plekken in Haifa en de Witte Stad in Tel Aviv op de lijst gezet [bl].
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren