Nieuwe koosjere broodjeszaak op locatie van Sal Meyer

Sal Meyer
Twitter-Eisenmann

In de zaak van Sal Meyer, ook wel ‘broodje Meijer’ genaamd, opent dit najaar een nieuwe koosjere broodjeszaak. De naam is nog geheim, maar zeker is dat er een internationale Joodse menukaart komt. De vertrouwde koosjere kroket moet plaatsmaken voor Sefardische en Asjkenazische gerechten. Het broodje halfom blijft wel. Ondernemer Sharon Cohen neemt het pand over. Door een meer internationale koosjere formule aan te nemen, wil ze met de tijd meegaan. Het is de bedoeling dat de winkel, die ook als traiteur gaat opereren, langer open blijft dan Sal Meyer. Die maakte een paar jaar geleden een doorstart, maar moest begin dit jaar de deuren alsnog sluiten.

Maurits Blog is positief
“Ik ga de locatie van Sal Meyer overnemen,” zegt Sharon Cohen, die uit een horeca-familie afkomstig is. “Ik loop al best wel lang rond met het idee. Toen Sal Meyer in maart dichtging, hebben mijn man en ik het er wel eens over gehad om een broodjeszaak te openen. Deze zomer hebben we besloten om een bod op de winkel te doen.” Met Maurits Blog – voorheen eigenaar en uitbater van Sal Meyer – is ook contact geweest. “Hij staat er positief tegenover. Hij is blij dat er een nieuwe koosjere zaak komt.” In de komende weken heeft Cohen afspraken met de aannemer en een interieur-manager. “Ik hoop voor Rosj Hasjana open te gaan. Maar het kan ook zijn dat het daarna pas is.”

‘Ik hoop voor Rosj Hasjana open te gaan. De nieuwe zaak wordt geen Sal Meyer 3.0’Sharon Cohen

Nieuw concept
De nieuwe zaak krijgt een ander concept waarbij klanten broodjes, salades, shakes en soepen kunnen kopen. De zaak wordt ook een traiteur. “Het gaat om vers eten dat je daar kunt opeten of kunt meenemen,” aldus Cohen. De gerechten bestaan uit Sefardische en Asjkenazische gerechten, voornamelijk uit Israël. “Voor de de vrijdag zou je cholent op kunnen halen, dat is een stoofgerecht met vlees, bonen en aardappel. Maar we willen ook een speciale shakshuka maken. Je kunt verder denken aan maaltijdsalades, humus, broodjes, enzovoort.”

Geen snackbar
Wat blijft er over van de bekende kosjere kroket en het alom geprezen broodje halfom? “Ik wil niet teveel de frituurkant op gaan. Ik probeer het frituren te minimaliseren en wil meer de gezondere kant op,” zegt Cohen, die nadrukkelijk zegt ontzag te hebben voor het jarenlange goede werk van Maurits Blog in Sal Meyer. “Ik kwam daar wekelijks over de vloer en heb veel respect voor Maurits, maar de nieuwe zaak wordt geen Sal Meyer 3.0.” In de oude broodjeszaak stond de frituur aan voor de koosjere kroketten en werden broodjes bal geserveerd. “Een paar klassiekers blijven we doen, waaronder het broodje halfom, wat meer past binnen het nieuwe concept.”

‘Onze sjoumer opent en zal er ten aller tijden dat er gekookt wordt aanwezig zijn’Sharon Cohen

Sjoumer blijft
Cohen heeft ook al een sjoumer, die houdt ter plekke toezicht of alle gerechten daadwerkelijk koosjer worden gehouden en geserveerd. “Onze sjoumer opent en zal er ten aller tijden dat er gekookt wordt aanwezig zijn. Hij komt oorspronkelijk uit Nederland en heeft een tijd in Wenen gewoond, maar hij komt weer terug. Het rabbinaat heeft hem aanbevolen.” In de oude broodjeszaak viel de kasjroet toezichthouder weg, omdat die vertrok naar het buitenland. Hoe wil Cohen ervoor zorgen dat de sjoumer blijft? “Hij is gewoon heel enthousiast, heeft er zin in en is niet van plan om naar het buitenland te vertrekken. Bovendien, we zijn nog niet begonnen, dus ga ik me er nu niet mee bezighouden of hij eventueel wegloopt.”

Joodse toeristen
Dat deze moderne vorm van een koosjere broodjeszaak gaat lukken, staat volgens Cohen als een paal boven water. “De wereld moderniseert en daar moet je in meegaan. De Joodse klant vraagt ook meer en je moet een beetje meegaan met de tijd. Er zijn ook veel Joodse en Israëlische toeristen die gewend zijn om ergens koosjer te kunnen eten. Als je naar Londen of New York gaat dan is dat anders dan in Amsterdam. Ik wil daar wel verandering in brengen. Het kan in Amsterdam anders en dat gaan we proberen.” Het is de bedoeling dat de nieuwe zaak zes dagen per week geopend zal zijn. “Openingstijden zullen van elf uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds zijn. Voor de vrijdagen moeten we nog iets bedenken.”

Sal Meyer dicht
Afgelopen maart moest de koosjere broodjeszaak Sal Meyer zijn deuren sluiten. De winkel kon niet langer draaien vanwege oplopende onkosten, zoals de kasjroet toezichthouder en het koosjere vlees. Ruim twee jaar na een doorstart leek hiermee het doek gevallen voor de enige en laatste koosjere lunchroom van Nederland. Met het sluiten van Sal Meyer kwam een einde aan een lang tijdperk, dat in 1957 begon. De de maanden voor de sluiting merkten klanten al dat er iets aan de hand was. Zo werden de openingstijden verkort en viel het bij sommigen op dat de porties op de broodjes steeds kleiner werden.

Lees ook:
Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden gesloten – eigenaar bevestigt sluiting

Eigenaar Martijn Koppert heeft de zaak dicht gedaan. Er brandt geen licht meer en er hangt een bordje aan de deur met ‘vanaf heden gesloten’. “We hebben de zaak gesloten omdat wij er zelf te weinig tijd voor hebben. We kunnen de zaak niet zelf runnen en het is moeilijk om aan toezichthouders te komen. We hebben er veel tijd en energie in gestoken,” vertelt eigenaar Koppert aan Jonet.nl.

Sal Meijer verhuist naar andere lokatie
De bekende Amsterdamse kosjere broodjeszaak Sal Meijer, alias ‘Broodje Meijer’, zal worden voortgezet met een nieuwe partner en gaat niet dicht. Eerder werd bericht over een sluiting van de zaak in de Scheldestraat in Amsterdam-Zuid, maar nu stelt eigenaar Maurits Blog in het voorjaar van 2016 open te gaan op een andere plek in de hoofdstad. 

Categorie:

Home » Nieuws » Nieuwe koosjere broodjeszaak op locatie van Sal Meyer