Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Noteer alvast in je agenda… – column Awraham Meijers

‘We schrijven de jaren dertig, veertig. In Duitsland is Hitler aan de macht. Er gaat weldra iets “groots” plaatsvinden. Want hij doet wat hij zegt. De bruine hemden worden alvast gestreken, de laarzen gepoetst, (blonde) haarvlechten raken in de mode. Bierbrouwerijen en wapenindustrie draaien op volle toeren. De eerste Joden vluchten of plegen zelfmoord.
In 1938 is de Anschluss met Oostenrijk, in Wenen gaat het Arische deel van de bevolking uit het dak van blijdschap: nu komt alles goed. Joden worden gearresteerd, gemolesteerd, hun huizen geplunderd. De eerste Joden vluchten of plegen zelfmoord.
De fascistische nazi-kliek zaait sinds enkele jaren verzengende haat tegen Joden, waardoor antisemitische rellen in het Groot-Germaans Rijk aan de orde van de dag zijn. Een Duitse krant – ik meen Der Stürmer – deed onderzoek naar “De onbetrouwbaarheid van Joden”, wat het volgende resultaat opleverde: In Duitsland vindt bijna 39 procent van de ondervraagden dat ze inderdaad niet zijn te vertrouwen. In Oostenrijk ligt dit percentage zelfs op 75 procent. Dit zal zowel in dat gemütliche Alpenland als in Duitsland de komende jaren tot zo’n 96 procent stijgen. De ondervraagden zijn er heilig van overtuigd dat Joden wereldwijd de macht in handen hebben en dat dit genadeloos de kop moet worden ingedrukt. Quote van een ondervraagde in Der Stürmer van 1943: “Het spijt me, maar Adolf Hitler doet het juiste tegen Joden. De Joden verdienen niet beter. Wat die ons allemaal aandoen. Die Joden moeten allemaal vernietigd worden”. Een andere geïnterviewde: “Hitler is een sterke leider die zich al tijdens de economische wereldcrisis van 1929 tegen Joden te weer stelde omdat hun zich toen in Duitsland hebben verrijkt”. De meeste ondervraagden waren er van overtuigd dat er een mondiale Joodse samenzwering bestaat.
Volgens een bron in Thüringen (1937) is antisemitisme niet alleen doorgedrongen tot de huiskamer, maar (Gott sei Dank) ook tot de straat. “Nicht nur salonfähig, sondern auch Straßenfähig, waardoor veel Joden zich niet meer als zodanig bekend durven maken”.
Hitlers veel te late zelfmoord in mei 1945 – hij had vijftig jaar eerder voor een goederentrein moeten springen – en de val van de fascistische terreur betekende het definitieve einde van eeuwenlange Jodenhaat. De wereld zou nu een stuk beter zijn – Toch?

Laat ik het maar eerlijk zeggen; Een deel van de bovenstaande informatie was louter geschiedvervalsing. De door mij geciteerde jaartallen, feiten en quotes van “toen”, slaan helaas op het heden. In Het Parool van afgelopen maand – dus niet in Der Stürmer van ‘toen’ – staan heftige uitspraken anno nu dat Hitler het juiste deed. Dat Joden allemaal vernietigd moeten worden. Dat Joden niet zijn te vertrouwen. Dat zij wereldmacht in handen hebben. Die laatste is trouwens een pertinente leugen! Want ik heb zelfs in mijn eigen huis nauwelijks macht. Dus één Jood valt sowieso af. Enfin.
Duitsland worstelt met Jodenhaat’, kopt het Parool-artikel. Vooral onder moslims bestaat groeiende haat tegen Joden. Op de vraag of zij vinden dat “Joden niet zijn te vertrouwen” antwoordt 28 procent van de moslims in Duitsland instemmend. In Oostenrijk is dat 64,1 procent, in België 56,7 procent en in ons land 40.4 procent. Veel moslims vinden dus dat een goede Jood een dode Jood is – de Koran is liefde. Net wat u zegt.
Het citaat dat “antisemitisme niet alleen is doorgedrongen in de huiskamer, maar ook tot de straat”, is recentelijk gedaan door Stephan Kramer, hoofd van de geheime dienst in Duitse deelstaat Thüringen.
Ook het antisemitisme onder niet-moslims – de hardwerkende blanke Europeanen – neemt toe. Op boven vermeldde vraag antwoordde 10,5 procent van de hardwerkende blanke Duitse sappelaars instemmend. In Oostenrijk 10,7 procent, in Nederland 8,4 procent en in België 7,6 procent. Ook dat zijn geen opbeurende cijfers, hoewel Nederland en België hoger scoren dan op het Eurovisie Songfestival.
Bij onze Zuiderburen omschreef voormalig VRT-journalist Bavo Claes in het radioprogramma Nieuwe Feiten de Joden als beulen. Deze mijnheer wil principieel geen onderscheid maken tussen Joden en Israëli’s, en vergelijkt Joden met nazi’s. Bovendien gebruikt hij graag Duitse (nazistische) oorlogsterminologieën. Dat scoort lekker.
En ons land? Laat ik een recent voorbeeld geven. Op Jonet, 3 januari: Honderden mensen hebben Victoria Koblenko op sociale media “ontvolgd” omdat de actrice en haar vriend Evgeniy Levchenko momenteel in Jeruzalem (Israël) verblijven. Koblenko is “verbijsterd” over het afhaken van zoveel fans. Verbijsterd? Nou, ik niet. Ontzetting en verbazing zullen bij mij pas toeslaan als ze worden “ontvolgd” wanneer zij met vakantie naar bijvoorbeeld Syrië, Iran, Jemen, of Saoedi-Arabië waren afgereisd.

Hoewel er nog steeds boeken, zowel fictie als non-fictie, worden uitgegeven, documentaires en speelfilms worden vertoond, is het bizar te moeten constateren dat met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en de massamoord op Joden, er een dramatische verruwing in de houding optreedt met betrekking tot die tijd; bij zowel jongeren als volwassenen. Vooral moslims ontwikkelen een groeiende haat tegen Joden, moet ik tot mijn spijt constateren.

Maar toch wil ik het breder trekken, want ben bang dat velen binnen onze samenleving niets hebben geleerd over vervolging en ontheemding. Bijna dagelijks zijn er negatieve reacties – ook van bepaalde politici – met betrekking tot vluchtelingen uit oorlogsgebieden, die naar ons deel van de wereld komen in de hoop op een menswaardig leven. Is het een gebrek aan historisch besef dat vaak een ambivalente houding wordt aangenomen ten opzichte van deze mensen? Weten wij in Europa niet (meer) wat het betekent om in een land te wonen waar dood en vernietiging aan de orde van de dag zijn? Wat is er aan de hand in ons geciviliseerde Nederland?
En over geciviliseerde natie gesproken: Edwin Wagensveld, strijdbaar voorman van het rechts-extremistische PEGIDA beweert dat hij tijdens de herdenking van de aanstaande Februaristaking met zijn aanhang door Amsterdam gaat marcheren, naar verluidt met nazi-vlaggen. Uit de pers: “Op hun wenslijst staat dat ze honderd procent beveiliging krijgen, zodat geen tegendemonstranten in de buurt komen”. Ook zou de PEGIDA-meute “Veilig bij de demonstratie moeten kunnen aankomen en weggaan”. PEGIDA laat via Twitter weten dat de demonstratieve tocht officieel is aangemeld bij de gemeente Amsterdam.
Nog een griezelig voorbeeld tot slot: AZ-supporters scanderen tijdens een wedstrijd tegen Ajax: “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbranden zij Joden, want Joden die branden het best!” De wedstrijd is niet stilgelegd, godbetert! The show must go on – Nietwaar?

Laten we met z’n allen op zondag 28 januari aanwezig zijn tijdens de Nationale Holocaust Herdenking en elkaar weer gaan ontmoeten op 25 februari bij de herdenking van de Februaristaking. Pak je agenda en noteer!’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X