Oekraïne geeft gestolen Thora-rollen terug

Brodsky_Synagogue_wiki (dv)

Na meer dan tachtig jaar heeft de Joodse gemeenschap in Oekraïne een aantal Thora-rollen teruggekregen. Vertegenwoordigers van de Oekraïense overheid kwamen de rollen persoonlijk brengen naar de Brodsky synagoge in Kiev, waar ze al zo lang gemist werden. Ruim tachtig jaar geleden werden de rollen geconfiskeerd door het Sovjet-regime, die religie verbood en middels gewelddadige campagnes religieuze voorwerpen en gebouwen teniet maakte.

Deze week werden de Thora-rollen dansend de sjoel ingebracht. Een hoge delegatie van de Oekraïense overheid kwam mee, waaronder minister Pavlo Petrenko van Justitie. “Ik ben er trots op deze rollen terug te mogen geven aan de Joodse gemeenschap. Ze behoren tot u”, aldus de politicus, die bijval kreeg van de Oekraïense Joden en de aanwezige Israëlische ambassadeur Eliav Belotserkovsky. Ook rabbijn Moshe Azman zei een woordje. “De terugkeer van deze Thora-rollen behoort tot het grote wonder van Chanoeka”, stelde de rabbijn.

De huidige regering, die aan de macht kwam na een revolte in 2014, wil een goede band onderhouden met de Joodse gemeenschap en wil vrijheid van godsdienst garanderen. Ze wordt echter door Rusland beschuldigd een antisemitische regering te zijn. Leiders van de Joodse gemeenschap in Oekraïne bestrijden dit. In totaal telt het land ongeveer 400.000 burgers met een Joodse achtergrond. De meesten wonen in de grote steden Kiev, Odessa, Kharkov en Dnjeprpetrovsk.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Oekraïne geeft gestolen Thora-rollen terug