Openbaar Ministerie in hoger beroep in zaak Ismo

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak van rapper Ismo, die onlangs door de rechter werd vrijgesproken van haat zaaien en beledigen. De artiest heeft omstreden teksten over Joden en homoseksuelen in zijn song Eenmans gebruikt, waarna het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en homobelangenorganisatie COC aangifte deden. Beide organisaties riepen het OM na de vrijspraak op in hoger beroep te gaan.

Het CIDI is tevreden met de de gang naar het Gerechtshof. Uit een verklaring: ‘Het OM is het oneens met de rechtbank Zeeland-West-Brabant, die oordeelde dat Ismo in zijn online muziekvideo uitlatingen deed die vallen binnen de artistieke expressie, en zo onder het recht van vrijheid van meningsuiting.’ Volgens het CIDI en het COC lijkt het vonnis een vrijbrief voor discriminerende uitspraken als die in deze rap worden gedaan. ‘”Boos zijn” mag geen excuus zijn voor het kwetsen van Joden en homo’s, die niets te maken hebben met “de woede van Ismo”,’ aldus de clubs.

Volgens het CIDI en COC laten de vele maatschappelijke reacties zien dat de tekst van de rap wel degelijk ‘onnodig grievend’ is. ‘Er is geen redelijk doel gediend met deze beledigingen, die de stemming tegen Joden en homo’s verder vergiftigen. De rechtbank gaat bovendien voorbij aan het feit dat het lied 4,7 miljoen keer is bekeken op YouTube. Ook Ismo’s antisemitische tweets en de vele retweets van juist die tekst – onder meer op Dodenherdenkingsdag 4 mei – lijken buiten beschouwing te blijven’, zo staat in de verklaring. De rapper van Marokkaanse komaf liet eerder al weten dat zijn teksten horen bij de rap-scene en dat hij er niet op uit was om Joden en homo’s te beledigen.

Ismo beroept zich op de vrijheid van meningsuiting, waarbinnen hij volgens de Bredase rechter mag opereren. Critici stellen dat het OM daarom niet in hoger beroep hoeft te gaan. Zo stelt journaliste Annabel Nanninga dat het CIDI en COC in het kader van de vrijheid van meningsuiting en van expressie zelf met een rap kunnen komen. Daarin zouden ze de teksten van Ismo dan aan de kaak kunnen stellen om zo hun mening kenbaar te maken.

Categorie:

Home » Nieuws » Openbaar Ministerie in hoger beroep in zaak Ismo