Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
OM eist boete tegen rapper Ismo
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep geëist dat de Bredase rapper Ismo een geldboete van 1.500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk, moet betalen wegens beledigende teksten over homoseksuelen en Joden in een rap. Dit meldde nu.nl gisteren. Daarnaast eist het OM dat de rap Eenmans van Youtube verwijderd wordt. De uitspraak van het hoger beroep vindt op 21 februari plaats.

Op 28 april 2014 plaatste rapper Ismo, de artiestennaam van Ismail Houllich, de rap met bijbehorende videoclip op YouTube. In de rap zijn teksten te horen als “flikkers geef ik geen hand” en “ik haat die fucking joden nog veel meer dan nazi’s.” De rap leidde tot verschillende aangiftes wegens belediging en discriminatie.

De rechtbank sprak Houllich in december 2015 vrij, omdat de rapper uitlatingen deed die vallen binnen de artistieke expressie en vallen onder het recht van vrijheid van meningsuiting. Het OM was het hier niet mee eens en stelde hoger beroep in. Het CIDI en de homobelangenorganisatie COC hadden hier op aangedrongen.

“Discriminatie op grond van ras en seksuele geaardheid kan niet worden getolereerd en dient adequaat aangepakt te worden,” aldus het OM. “Zeker wanneer het gaat om forse beledigende uitlatingen als die door de verdachte zijn gedaan.”

Volgens het OM is met de uitlatingen in de rap de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. “De verdachte heeft beledigende uitlatingen gedaan die strafbaar zijn. De uitlatingen met betrekking tot joden en homoseksuelen zijn ook onnodig grievend.”

Het OM wijst erop dat de geëiste straf in het hoger beroep op zijn plaats is omdat de rapper beroemd wil worden. “Wanneer je een groot publiek wilt bereiken, brengt dat verantwoordelijkheid met zich mee. Houllich lijkt weinig oog te hebben gehad voor de mensen die hij kwetst.”

Houllich zegt zelf dat het niet de bedoeling is geweest om mensen te kwetsen. De videoclip staat nog steeds online. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X