Plaatsing struikelstenen Maastricht op lokale herdenkingsdag
In Maastricht worden vandaag negentien Stolpersteine op acht verschillende plekken in de grond getikt. Het gaat om een bijzondere plaatsing op een trieste dag: op deze dag in 1942 – precies tachtig jaar geleden – vond het eerste massale transport van Joden in de Limburgse hoofdstad plaats. Circa driehonderd Joodse Maastrichtenaren werden op 25 augustus 1942 de trein gezet om in het Oosten te worden vermoord. Uiteindelijk zou de stad vierhonderd vermoorde Joodse inwoners tellen, voor wie allen struikelstenen worden gelegd. Het project loopt al enige jaren.
Joden die jonger waren dan zestig jaar kregen op 24 augustus 1942 een oproep zich te melden voor ‘arbeidsverruimende maatregelen’. De volgende dag moesten ze in het schoolgebouw aan de Prof. Pieter Willemsstraat 39 in Maastricht zijn. Circa driehonderd Joden meldden zich. De meesten op 28 augustus op transport gezet. Dit was de eerste deportatietrein die stopte in Cosel, in Opper-Silezië. Mannen tussen de zestien en vijftig jaar werden uit de trein gehaald en in werkkampen tewerk gesteld. Het grootste deel van de vrouwen, kinderen en de mannen tussen vijftig en zestig jaar werden op 31 augustus in Auschwitz vergast.
Om aan alle Maastrichtenaren die in de Sjoa te zijn vermoord een permanente gedenkplek te geven, is meer dan tien jaar geleden het Struikelsteentjes Comité Maastricht opgericht. Sindsdien wordt er geld ingezameld om de stenen aan te kopen en door de Duitse kunstenaar Günter Demnig te laten leggen. In tegenstelling tot andere gemeenten in Nederland bekostigt de gemeente Maastricht het project niet. Er zijn al enkele honderden stenen gelegd, waaronder ook voor vermoorde Sinti en Roma uit de stad. Vandaag is wethouder Frans Bastiaens (Seniorenpartij) bij enkele leggingen aanwezig.
Kijk op de agenda van Jonet.nl voor de locaties en tijden van de steenleggingen.
Lees ook:
Maastricht legt 35 nieuwe struikelstenen
Stolpersteinen, steeds meer Nederlandse gemeenten kiezen ervoor om die te laten leggen. In Maastricht komen nu 35 extra struikelstenen in de stad. Op de steentjes van messing zijn de namen van Joden te zien die in de Tweede Wereldoorlog op het desbetreffende adres woonden voordat ze werden afgevoerd en vermoord.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren