‘Poeriem ging gewoon door’ – ZoomZitz podcast van de week

YouTube

ZoomZitz, tijd voor een goed gesprek dat inzoomt op het nieuws en waar de luisteraar eens even goed voor gaat zitten. Met deze week in deze podcast:

Opnieuw aandacht voor de vraag wie stemmen er tegen Israël. Want er is in de Tweede Kamer opnieuw een anti-Israëlmotie in stemming gebracht. Dat bij de tegenstemmers DENK, SP en PvdD staan, valt al niet meer op. Maar het stemgedrag van D66 en de verklaring van lijsttrekker Sigrid Kaag, de volgende dag, zijn asymmetrisch. Ronnie Eisenmann kan er met z’n verstand niet bij.

En we kondigen aan wie we volgende week in de podcast hebben, twee verkiesbare nieuwe Tweede Kamerleden komen zich voorstellen aan de luisteraars van ZoomZitZ: Don Ceder, de nummer vier van de ChristenUnie en Marielle Paul, op zeventien bij de VVD. Twee Amsterdammers in Den Haag. Gaan zij voor verandering zorgen. We spreken er volgende week met ze over in ZoomZitz.

Jair Eisenmann is na drie dagen Poeriem in Jeruzalem eindelijk klaar met alle vieringen en kijkt vooruit, want deze week krijgt hij drie bijzondere tijdelijke overburen: de CEO van Pfizer, de premier van Denemarken en de bondskanselier van Oostenrijk komen naar Israël. Volgens Jair niet toevallig vlak voor de verkiezingen. Daarnaast heeft de Israëlische regering besloten de scholen een maand langer open te houden. Gaat Nederland dat ook doen of vinden we het wel welletjes? Ronnie wijst erop dat bij de leerkrachten de rek er wel zo’n beetje uit is.

Ruben Vis komt nog even terug op Jodenkoeken-Odekoeken. Want uit een polletje bij Jonet.nl blijkt dat 83 procent van de deelnemers het eens is met wat wij vorige week in ZoomZitZ zeiden, namelijk dat door de naamsverandering een stukje Joodse zichtbaarheid uit de samenleving verdwijnt.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Lees meer over ZoomZitz:
Ruben Vis en gebroeders Eisenmann maken nieuwe postcast ZoomZitz

“Het heet ZoomZitz, omdat het inzoomt op het nieuws en een programma is waar de luisteraar eens goed naar gaat zitten,” vertelt Ruben Vis aan Jonet.nl. Hij is de bedenker van de naam en benaderde zijn twee vrienden, de gebroeders Eisenmann. “Zij hadden het idee om een podcast te maken tussen Amsterdam en Jeruzalem. Wat voor een nieuws is er in beide steden? Yaïr doet mee vanuit Israël, want hij is medio december op aliya gegaan.”

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Poeriem ging gewoon door’ – ZoomZitz podcast van de week