‘Iran achter aanval op Israëlisch vrachtschip in Golf van Oman’

Marine Traffic Yamamoto

Iran heeft vrijdag een Israëlisch vrachtschip in de Golf van Oman aangevallen. Dat stellen de Israëlische autoriteiten nadat het commerciële schip MV Helios Ray in de nacht van donderdag op vrijdag moest omkeren na explosies. Er waren gaten in de romp geslagen, maar het schip zonk niet en kon blijven varen. Later bleek dat raketten of explosieven aan de boot waren bevestigd. Volgens experts en de Israëlische regering is Iran de dader, omdat dat land een paar jaar geleden wel vaker schepen op deze manier aanviel. Teheran heeft nog niet officieel gereageerd, maar er zijn wel tekenen.

Bahamas
Het gebeurde allemaal in de nacht van donderdag op vrijdag toen de MV Helios Ray met lading voer van Saoedi-Arabië naar Singapore. Het vrachtschip, dat onder de vlag van de Bahamas voert, keerde het nadat het langs de Hoorn van Oman was gevaren om. Het schip, dat voertuigen vervoert, legde aan in de haven van Dubai, waar het werd gecontroleerd. Er bleken twee explosies te zijn geweest die twee gaten in de romp aan bakboord- en stuurboordzijde hadden geslagen. Het gaat om holen met een diameter van maximaal 1,5 meter. Er was geen schade aan de motor en raakte niemand van de bemanning gewond.

‘Asymmetrische activiteit’
Hoewel de Israëlische eigenaar van de MV Helios Ray niet kan zeggen wat de oorzaak was, wordt alom aangenomen dat er sprake was van raketten of explosieven die aan het schip waren bevestigd. Deze worden ook wel limpet mines genoemd. Israël, andere landen en ook deskundigen wijzen naar Iran als dader. In 2019 paste dat land ook deze methode toe bij olietankers en vrachtschepen in de Golf. Dryad Global, dat maritieme inlichtingen verzamelt, stelt tegen persbureau AP dat het schip mogelijk te maken heeft gehad met de ‘asymmetrische activiteit van het Iraanse leger’. Asymmetrische oorlogsvoering wil zeggen dat er met relatief beperkte middelen relatief veel bereikt kan worden.

Iran en VS
Volgens de experts van Dryad Global zou Iran op deze wijze druk willen zetten op de Verenigde Staten om de economische sancties te verlichten. De Amerikaanse president Barack Obama sloot een deal met Teheran. In ruil voor het stoppen van het verrijken van uranium werden de sancties tegen het land opgeheven. Echter, zijn opvolger Donald Trump verscheurde het verdrag en draaide de klok terug. Trump verloor de presidentsverkiezingen en werd in januari opgevolgd door Joe Biden, die overweegt de banden aan te halen. In aanloop naar de machtsoverdracht in Washington DC werd in Iran de belangrijkste nucleaire wetenschapper vermoord. Mogelijk zouden de Israëlische geheime diensten daar achter zitten. Het regime in Teheran dreigt al jaren Israël van de kaart te vegen.

Vergelding
Mocht Teheran achter de explosies zitten, dan zou het een vergelding kunnen zijn op de aanslag op de wetenschapper in Iran. Israël bevestigt nooit officieel achter zulke aanvallen te zitten, maar zou wel rekening hebben gehouden met een Iraanse vergelding. Ook heeft de demissionaire minister Benny Gantz van Defensie gesuggereerde dat Teheran achter de actie zou zitten. Israël sloot in 2020 vredesakkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, twee rijke Golfstaten, en sindsdien varen er meer Israëlische vrachtschepen in de Perzische Golf. De conservatieve Iraanse krant Kayhan stelt dat het Israëlische vrachtschip ‘mogelijk een spionagemissie’ was. Deze krant geldt vaak als spreekbuis van het regime, dat zelf momenteel zijn kaken op elkaar houdt. Wel willen de ayatollahs dat Washington weer handel gaat drijven met hun land.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Iran achter aanval op Israëlisch vrachtschip in Golf van Oman’