Primeur: expositie Joodse Haagse meesters

NIK

Voor het eerst in de geschiedenis is er in het Joods Historisch Museum (JHM) een expositie te zien van de drie Joodse broers Salomon, Maurits en Elchanon Verveer uit Den Haag. De broers hadden in de 19de eeuw grote invloed in de Haagse, nationale en internationale kunstwereld. Hoewel ze in hun tijd markante en bekende personen waren, zijn zij tegenwoordig nagenoeg onbekend bij het grote publiek.

Salomon Verveer (1813-1876), de bekendste van het drietal, had op jonge leeftijd al succes als kunstschilder. Hij verkocht zijn werk goed, onder andere aan koning Willem II en Willem III, en aan de Franse keizer Napoleon III. Hij maakte vaak reizen in binnen- en buitenland, waarbij hij het ideale landschap wilde vinden ter inspiratie voor zijn schilderijen. Salomon schilderde rivierlandschappen en stadsgezichten. Maar ook vissersdorpen zoals Scheveningen en Katwijk aan Zee waren geliefde onderwerpen voor hem. Ook was hij succesvol met zijn schilderijen van Joodse buurten.

Zijn broer Maurits Verveer (1817-1903) begon zijn carrière in de kunst als schilder, maar al gauw gooide hij het roer om en richtte zich op de fotografie. Hij specialiseerde zich in het maken van portretfoto’s. Naast bekende Nederlanders als Geertruida Bosboom-Toussaint en David Bles, fotografeerde hij ook leden van het Koninklijk Huis, waaronder prinses Wilhelmina. Dat gebeurde vlak na haar geboorte. Hij groeide uit tot een van de succesvolste en bekendste Nederlandse portretfotografen van de negentiende eeuw.

Ten slotte was er Elchanon Verveer (1826-1900). Net als Salomon was hij succesvol als kunstschilder. De stijl van zijn werk bevond zich tussen de romantiek en de Haagse School in. In eerste instantie maakte hij geromantiseerde taferelen van kinderen aan het strand. Later werd hij bekend met werk waarop hij het harde bestaan van de vissersbevolking vastlegde. Elchanon maakte ook treffende karikaturen van onder andere kunstenaars Jozef Israëls en Jacob Maris.

Mede dankzij de emancipatie van de Nederlandse Joden in de negentiende eeuw konden de broers Verveer zich ontwikkelen tot de eerste professionele en succesvolle Nederlands-Joodse kunstenaars. Daarnaast waren ze ook populaire leden van de sociëteiten Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met name Salomon had de reputatie zeer geestig te zijn. Zo was hij was dé gangmaker tijdens biljard-avonden en verkleedpartijen. De broers bleven, net als hun vier zussen, ongehuwd en kinderloos. Het grootste deel van hun leven woonden ze met elkaar onder één dak en deelden ze een atelier.

Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie De Gebroeders Verveer. Haagse meesters van de romantiek, uitgegeven door uitgeverij Walburg Pers [bl].

Categorie:

Home » Cultuur » Primeur: expositie Joodse Haagse meesters