Pro-Palestijnse demonstraties in Berlijn verboden door politie

Twitter, Democ

De Duitse politie heeft twee pro-Palestijnse demonstraties verboden. Beide protesten stonden komend weekend in Berlijn gepland. Er waren teveel aanwijzingen dat er sprake zou kunnen zijn van antisemitische uitingen en vormen van geweld door de demonstranten, zo melden de autoriteiten. Omdat de kans daartoe te groot is, mogen de demonstraties niet doorgaan. Ook zijn de organisatoren onderdeel van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), die omstreden is in Duitsland. Vorige week zaterdag ging het ook al fout.

Uit de hand gelopen

Volgens de politie in Berlijn waren er sterke aanwijzingen voor ‘opruiende, antisemitische oproepen, tot verheerlijking van geweld, intimidatie en gewelddaden’, komende zaterdag en zondag. De politie stelt ook het verbod op de demonstraties is uitgevaardigd ‘na evaluatie van alle omstandigheden en kennis en afweging van alle belangen, in het bijzonder het fundamentele recht op vrijheid van vergadering’. Gedoeld wordt op een pro-Palestijnse demonstratie, afgelopen zaterdag, die uit de hand liep en waar anti-Joodse leuzen werden geroepen. “Dood tegen de Joden!” werd veelvuldig geroepen.

Neukölln

De demonstratie van komende zaterdag stond gepland op de Hermannplatz in Berlijn en zou van half zes tot zeven uur ‘s avonds duren. Het motto was: ‘Solidariteit met alle politieke gevangenen op de dag van de Palestijnse gevangenen’. Op zondag zou er tussen vier en zes uur ‘s middags een mars zijn van het stadsdeelkantoor van Neukölln naar de Hermannplatz op de ‘Dag van de Palestijnse gevangenen’. De uit de hand gelopen demonstratie van vorige week vond eveneens in hetzelfde stadsdeel plaats. De demonstraties worden georganiseerd naar aanleiding van het oplaaien van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Tegen antisemitisme

In Duitsland wordt harder ingegrepen wanneer er sprake is van antisemitisme op straat of in semi-openbare ruimten. Vorige maand werden concerten van de pro-Palestijnse zanger Roger Waters in de ban gedaan en ook kunnen organisaties die samenwerken met BDS hun subsidies van de overheid verliezen. Vorig jaar was er onrust over antisemitische uitingen op het vijfjaarlijkse kunstfestival Dokumenta in Kassel, dat mogelijk nog consequenties tegemoet kan zien. De overheid overweegt om Dokumenta geen steun meer te geven.

Lees ook:
Roger Waters naar Ziggo Dome, ondanks verbod in Frankfurt om antisemitisme

De leiding van de Amsterdamse concertzaal Ziggo Dome zegt er geen problemen mee te hebben dat de ex-zanger van Pink Floyd een jarenlange track record heeft van antisemitische uitingen. Waters neemt het op voor de Palestijnen, maar vermengt zijn kritiek op Israël met anti-Joodse uitingen zoals vergelijkingen met de nazi’s die in hun tijd de Joden onderdrukten. Mede hierdoor zette de gemeente Frankfurt een streep door zijn concert in de Festhalle, geen onomstreden plek.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Pro-Palestijnse demonstraties in Berlijn verboden door politie