Rechter laat bezetting KU Leuven voortbestaan

Anti-Israël-demo Gent na einde bezetting UFO, 14 juni 2024 (beeld: courtesy)

De anti-Israël-bezetting van een gebouw van de Katholieke Universiteit (KU) Leuven hoeft niet te worden ontruimd. Wel moeten de activisten zich aan bepaalde regels gaan houden. Dat heeft de Belgische rechter bepaald. De leiding van de KU Leuven onderzoekt nu wat de gevolgen zijn voor de veiligheid en hygiëne in het pand. Voorlopig blijft de huidige situatie in stand.

Sinds zeven weken houden tientallen anti-Israël-activisten het gebouw de Nieuwe Valk van de Leuvense rechtenfaculteit bezet. De facto wonen ze in het pand en ook willen ze niet weggaan totdat hun eisen zijn ingewilligd. Ze willen dat de KU Leuven haar banden met onderwijsinstellingen in Israël verbreekt. Dat is de directie voorlopig niet van plan, maar wel wordt er onderzoek gedaan.

Weigering

De universiteitsleiding heeft de activisten maandag netjes gevraagd om het pand te verlaten, maar dat weigerden ze te doen. Vervolgens stapte de KU naar de rechter, die woensdag oordeelde dat de bezetting niet hoeft te worden ontruimd. De bezetters gedragen zich vreedzaam, er is geen hinder voor het onderwijs of onderzoek aan de KU Leuven, aldus de rechter.

‘Te drastisch’

Ook moet de universiteit zelf meer rekening houden met de bezetting om de planning voor de tweede zittijd van de examens op te maken, bepaalde de rechtbank, die vindt dat een ontruiming ‘te drastisch’ zou zijn. Wel moeten de activisten gaan houden met de huisregels van de KU, stelt de rechter. Ze moeten rekening houden met hygiëne en de brandveiligheid.

Afbakenen

Van de rechter moeten de bezetters vanaf nu binnen een afgebakende zone blijven. Verder moeten ze iedere dag laten weten hoeveel mensen er overnachten, mogen ze geen vuur maken en geen alcohol of drugs gebruiken. Als de activisten zich daar niet aan houden, dan moeten ze een dwangsom van vijftig euro per persoon per overtreding betalen, oordeelt de rechtbank.

Veiligheid

De directie van de KU Leuven gaat zich nu beraden op de ontstane situatie. Bekeken wordt wat de praktische gevolgen zijn voor de veiligheid en hygiëne van de Nieuwe Valk. ‘Het garanderen van de veiligheid van studenten en personeel in deze periode waar er minder sociale controle en personeel beschikbaar is, is immers onze grootste zorg’, schrijft de universiteitsleiding in een reactie aan VRT Nieuws.

Belgische bezettingen

Net als in Nederland zijn in België sinds april en mei op verschillende universiteiten en hogescholen anti-Israël-protesten geweest. Activisten en studenten namen het onder andere op voor Hamas en tegen de Israël. In onder meer Gent, Antwerpen en Leuven resulteerde het in bezettingen. De Gentse bezetting werd uiteindelijk ontruimd. Evenals in Nederland voelen Joodse en Israëlische studenten zich onveilig.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Rechter laat bezetting KU Leuven voortbestaan