Varkensvlees uit Tel Aviv verdwenen
Of het nou een bewuste trend is of gewoon toeval, het is een feit dat de afgelopen jaren een groot aantal restaurants in Tel Aviv varkensvlees van het menu hebben verwijderd. Dit is gebeurd in zowel toprestaurants als betaalbare trendy eetgelegenheden. Geen van de niet-kosjere restaurants is plotseling kosjer eten gaan serveren, maar varkensvlees komt niet meer voor op de menu’s.
Hoogstaande restaurants als Raphael, Catit en Messa zijn niet kosjer, maar ook daar is geen varkensvlees meer te vinden. Chefkok Meir Adoni van Catit legt uit: “Zoals ik het zie, is er op het Israëlische culinaire pallet geen plaats voor.” “We waren altijd de grootste in varkensvlees in Tel Aviv”, zegt Nir Weiman, chef-kok en eigenaar van Mel & Michelle. “Maar in de loop der tijd zeiden steeds meer gasten dat alhoewel ze goed gegeten hadden, ze niet meer zouden terugkeren. Gevraagd warom was het antwoord altijd hetzelfde: ‘omdat er varkensvlees in de keuken wordt bereid’.” Volgens Weiman bellen toeristen uit Frankrijk, Rusland en de VS van tevoren om te vragen of er varkensvlees wordt geserveerd. “Zeevruchten vinden ze niet erg, maar ze willen geen varkensvlees in de keuken. Sommige mensen hebben tegen me gezegd: ‘Haal het van je menu af en we komen’.”
Zvi Eshet, eigenaar van Greenberg Bistro en restaurant Greco, beide niet kosjer, besloot voor de opening van zijn zaken om geen varkensvlees te serveren. “Varkensvlees is anno 2016 een taboe in Israël. Zelfs mensen die niet religieus zijn en geen kosjere huishouding hebben, beschouwen het varken als een onrein dier”, zei hij. “De Griekse keuken gebruikt veel varkensvlees, maar we hebben onze gerechten moeten aanpassen naar het Israëlische klimaat, want een boel mensen blijven weg als ze zien dat er varkensvlees op het menu staat.”
Als varkensvlees gedurende de hele twintigste eeuw zo populair was in de restaurants van Jaffa en Tel Aviv, wat is er dan gebeurd dat een groeiend aantal restaurants het niet meer wil serveren, ondanks dat ze niet kosjer zijn ? De hele trend lijkt een ander uiterste te hebben bereikt. Chef Amir Ilan, hoofd van de kookopleiding aan de Dan Gourmet culinaire school biedt een even interessante als humoristische verklaring voor het verdwijnen van varkensvlees uit het culinaire straatbeeld. “Er is geen woord voor varkensvlees in het Ivriet als gerecht [het woord chazeer betekent varken] omdat de Academie voor de Hebreeuwse Taal geen Ivriet termen geeft aan niet-kosjere etenswaren”, aldus Ilan. Tarnegolet is de kip – het dier – maar ohf is kip als gerecht. Para is een koe, maar rundvlees is bakar. “Maar chazeer is altijd chazeer, hetgeen storend werkt. Het heeft nooit dezelfde transformtie ondergaan als ander voedsel.”
Bron: Haaretz
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren