Schiphol: acties in aantocht op vluchten naar Israël
Beveiligers van Schiphol willen binnenkort gaan staken en als dat gebeurt, komen vluchten naar Israël onder druk te staan. De kans op vertragingen is dan groot, aldus vliegexperts. Het gaat om stakingen van medewerkers van het bedrijf Procheck International, dat de beveiliging van vluchten naar Israël en de Verenigde Staten verzorgt. De 170 medewerkers van het beveiligingsbedrijf werken voor deze vluchten achter de douane. Ze visiteren reizigers om mensen met criminele of terroristische plannen eruit te vissen. Dat doen ze door koffers te controleren en passagiers goed te observeren, en indien nodig vragen aan hen te stellen.
Afgelopen juli kregen de Procheck-medewerkers van Schiphol te horen dat hun bedrijf op 1 januari wordt opgeheven. Hun werk wordt overgenomen door CT-scans (robots) die explosieven kunnen traceren. Omdat de onderhandelingen tussen de vakbonden en Procheck International over een sociaal plan zijn vastgelopen, willen de bonden gaan staken. Het concern stapte daarop naar de rechter om dit te voorkomen omdat ‘de nationale veiligheid in het geding zou zijn’. De rechter wees dit verzoek echter van de hand en de stakingen kunnen daarom doorgaan.
De Unie is een van de vakbonden die voor de medewerkers opkomt. “We moeten de acties nog vormgeven, maar we gaan Procheck en de reizigers vooraf informeren,” aldus Gertjan Tommel van vakbond De Unie, tak Security. In eerste instantie zullen de acties een kwartier tot twee uur duren. Het is nog onbekend wanneer de stakingen plaatsvinden. De bonden hopen er nog wel uit te komen met Procheck International. Volgens Tommel is de hoogte van de transitievergoeding (het geld dat ontslagen medewerkers meekrijgen voor een goede overbrugging middels scholing naar nieuw werk).
Procheck International zou bereid zijn om 1,1 keer de wettelijk vastgestelde vergoeding te betalen, maar de bonden streven naar 1,5 keer van dat bedrag. Tommel meent dat dit geen onredelijke eis is. Sommige medewerkers werken namelijk al 28 jaar op Schiphol en willen overstappen naar een totaal andere baan. Dan is er voor scholing en de te overbruggen periode volgens hem veel geld nodig. Als de bonden en het bedrijf hier niet uit komen, volgen de acties snel en zullen reizigers naar Israël de dupe kunnen zijn van de situatie.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren