Scholen Brussel weigeren leggen Stolpersteine
Twee middelbare scholen in de Brusselse deelgemeente Anderlecht weigeren deel te nemen aan het leggen van Stolpersteine voor Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De directies en docenten zijn bang voor de gevolgen als zij dat wel doen. Onder druk van de ouders wordt er daarom van af gezien. De verantwoordelijke Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah (Association pour la Mémoire de la Shoah, AMS) staat perplex.
De club legt al jaren struikelstenen neer in de Belgische hoofdstad, waar altijd scholen bij worden betrokken. Op die manier kunnen de leerlingen leren over de Sjoa en de gevolgen ervan. Ook wordt antisemitisme dan voor kinderen inzichtelijk, zodat ze ervan kunnen leren. Bella Swiatlowski van AMS benaderde twee middelbare scholen in Anderlecht, een van de deelgemeenten die Brussel rijk is.
“Ik heb beide directrices aangesproken. De eerste heeft wel naar me geluisterd, maar ik kreeg te horen dat ze zoiets niet kon opleggen aan haar leerlingen en dat ze ‘de oorlog’ niet naar hier wilde verplaatsen. Ik begreep er niets van, maar stelde geen verdere vragen,” vertelt Swiatlowski aan Bruzz. De directrice van de tweede school zei meteen ‘nee’ en gaf een soortgelijke verklaring af.
Deportatie
“De directrice zei dat niet aan haar leerkrachten kon opleggen om informatie over de Sjoa mee te geven. Daar zouden de ouders niet mee akkoord gaan. Ik heb uitgelegd dat ik helemaal niets over het huidige conflict [het Israëlisch-Palestijns conflict, red] wilde komen vertellen, maar wel over de Sjoa, de deportatie van de Joden en de struikelstenen,” aldus Swiatlowski, die niet werd begrepen.
“Ik heb geprobeerd om hen te overtuigen, maar dat was verloren moeite. Dat heeft me geschokt. Het is de eerste keer dat scholen weigeren om deel te nemen sinds 2009, toen we hiermee begonnen. De scholen die we uitnodigen zijn tot nu toe altijd akkoord gegaan.”
Gaza
De schooldirecties weigeren medewerking onder druk van de ouders. Door de oorlog in Gaza zou de herdenking van Joodse Sjoa-slachtoffers gevoelig liggen, aldus Bruzz. Swiatlowski verwijst ook naar de radicalisering binnen het onderwijs. “Er zijn al enkele gewelddadige gevallen geweest. In Frankrijk zijn twee leerkrachten zelfs vermoord. De directrices en de leerkrachten hebben schrik voor de gevolgen.”
Inmiddels is de regering van de Franstalige gemeenschap van de situatie op de hoogte gebracht, die verantwoordelijk is voor het Franstalige onderwijs in Brussel. De minister heeft brieven gestuurd naar de schooldirecties. “In die brieven herinneren we beide directies eraan dat het essentieel is om de Shoah bij kinderen in herinnering te brengen en dat dit deel uitmaakt van de missies van de scholen,” zegt een woordvoerder.
Begrip voor ouders
De Franstalige sociaaldemocratische PS levert in Anderlecht de onderwijsschepen [wethouder, red.]. Die toont begrip voor de scholen en ouders. “We weten wat het belang van zo een evenement is, maar we kunnen ook de bezorgdheden van de ouders begrijpen. Ook al weten we dat het Israëlisch-Palestijns conflict niets met de struikelstenen te maken heeft,” zegt Luiza Duraki tegen La Dernière Heure. Wel betreurt ze de beslissing van de twee scholen.
Islamitische Brusselaars
Anderlecht is een van de Brusselse deelgemeenten waar de overgrote meerderheid van de bewoners een migratieachtergrond heeft. Er wonen veel islamitische Brusselaars. Velen van hen gooien Joden en Israël op één hoop. Ook is er antisemitisme aanwezig binnen de groep. De woede om de oorlog tegen Hamas is groot en de nuance is ver te zoeken, zelfs als er sprake is van het leggen van Stolpersteine voor Sjoa-slachtoffers.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren