Streep door plan ‘foodhall in sjoel Deventer’

Deventer
A. Roks, Reliwiki

De gemeente Deventer heeft alsnog een streep gehaald door het plan om van de oude synagoge een foodhall te maken. Het gemeentebestuur stelt echter dat horeca niet passend is bij het rijksmonumentale karakter van het gebouw. Verder doet het plan afbreuk aan ‘de maatschappelijke en historische betekenis van het pand’. Ook zou een foodhall op deze plek overlast kunnen veroorzaken voor de omwonenden. Met het besluit zijn de plannen voor een horeca-punt in de synagoge van de baan. Ondernemer en eigenaar Ayhan Şahin zal op zoek moeten naar een andere invulling van het gebouw. Bij de Joodse gemeente Beth Shoshanna kan de vlag uit.

Eerder ontstond veel tumult over het besluit van Şahin om de sjoel te verbouwen tot eethal. Volgens de Turkse Nederlander was het een zakelijke beslissing en wilde hij de kleine Joodse gemeenschap in Deventer niet benaderen. Echter, die voelde zich onverwachts in een hoek gezet. Jarenlang zijn er op kleine schaal erediensten en andere religieuze activiteiten in de sjoel geweest, en nu zou dat ineens niet meer kunnen. De Joodse gemeente Beth Shoshanna had heeft geen geld en middelen om de huur aan Şahin te betalen, en zocht mede daarom de publiciteit op. Er kwam een golf van verontwaardiging op gang en de gemeente keek nog eens dieper in het dossier, waarna wethouder Liesbeth Grijssen (APB) de knoop doorhakte. Volgens haar heeft het college van B en W rationeel en inhoudelijk tot dit besluit gekomen en heeft het zich niet laten leiden door emoties.

Het probleem ontstond nadat horeca-ondernemer Şahin de synagoge kocht, waarna er in eerste instantie een goede verstandhouding leek te zijn tussen hem en voorzitter Tom Fürstenberg van Beth Shoshanna. De stemming veranderde toen Şahin zijn nieuwe plannen bekend maakte. Fürstenberg tekende protest aan en de verontwaardiging over de situatie was binnen en buiten Joods Nederland groot, onder meer omdat de gemeenteraad en het college van Deventer niet bereid leken te zijn om in actie te komen. Later werd bekend dat de Joodse gemeenschap van Deventer het pand van Şahin wilde kopen. Middels een crowdfunding-actie zou er voldoende geld moeten komen om dit te kunnen doen. Vervolgens werd er via een website 2.715 euro ingezameld, te weinig om het gebouw te kunnen kopen. Ook de PVV in de Provinciale Staten van Overijssel werd bereid gevonden om een noodkreet te doen uitgaan, hetgeen gebeurde maar geen resultaat had. Uiteindelijk nam het stadsbestuur van Deventer zelf een besluit over de status van de sjoel.

Categorie:

Home » Nieuws » Streep door plan ‘foodhall in sjoel Deventer’