Tarieven tegen Israël niet van tafel, ondanks buiging

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is op bezoek bij Donald Trump. Hij is de eerste buitenlandse leider die het Witte Huis bezoekt nadat die vorige week handelstarieven oplegde aan zowat de hele wereld. Het lukte Netanyahu niet om de heffingen tegen zijn land van tafel te krijgen, ondanks tegemoetkomingen. Ook werd er gesproken over Gaza, Iran, Turkije en de Houthi’s.
Naar het bezoek van Netanyahu was al een paar dagen uitgekeken. Hij was maandag de eerste regeringsleider die Trump ontmoette nadat hij op zijn eigen ‘bevrijdingsdag’ hoge tarieven had opgelegd aan bijna de hele wereld – alleen een handjevol landen waaronder Rusland bleef buiten schot. Israël heeft een heffing van zeventien procent gekregen.
Honderd procent
Het is Netanyahu er alles aan gelegen om de heffingen zo snel mogelijk van tafel te krijgen of ze op zijn minst in mindering te krijgen. Het handelsakkoord dat 99 procent van de Amerikaanse producten naar Israël zonder rechten garandeert, rekte hij daarom voor Trump op naar honderd procent. Tevergeefs, want het tarief van zeventien procent blijft overeind, aldus de Amerikaanse president.
‘Eerlijke handel’
“We gaan handelsbarrières elimineren die onnodig zijn opgericht,” zei Netanyahu, die benadrukte de positie van Trump te begrijpen. “Vrijhandel moet eerlijke handel zijn.” Hij had het over ‘resultaten boeken’. Netanyahu: “Israël kan straks een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.” Trump zei dat de tarieven tegen China mogelijk worden verhoogd met vijftig procent naar 104 procent, omdat Peking op zijn beurt heffingen tegen de VS heeft aangekondigd.
Goede toekomst
De persconferentie die beide leiders gaven ging in het begin vooral over Israël, de oorlog tegen Hamas en de toestand in het Midden-Oosten. Netanyahu bedankte Amerika voor alle steun en zei dat hij een goede toekomst wil voor de mensen in Gaza. Hij wil dat ze in vrijheid kunnen leven en ‘hun eigen toekomst kunnen kiezen’. De strijd gaat door, maar daarover werd inhoudelijk niet gesproken.
Turkije
Ook wees Netanyahu op Turkije, dat via Syrië een aanval zou kunnen uitvoeren tegen Israël. “Wij willen niet dat dat gebeurt,” aldus de premier, die stelde dat Turkije en president Recep Tayyip Erdogan ook een sterke relatie met de VS en Trump heeft. Hij en Trump hebben erover gesproken hoe een conflict met Ankara op verschillende manieren kan worden voorkomen over de kwestie.
Teheran
Verder spraken beide leiders over Iran. “We hebben een verenigd doel, dat Iran nooit nucleaire wapens mag krijgen,” zei Netanyahu. Trump vulde daarop aan dat Amerika op zaterdag directe gesprekken met Teheran voert. “Iedereen is het erover eens dat een deal de voorkeur heeft. “We gaan zien of we een conflict kunnen vermijden. Ik denk dat het in het beste belang is van Iran om dit te doen,” aldus Trump.
Houthi’s
“Het zijn een paar hele heftige weken geweest voor de Houthi’s,” zei minister Pete Hegseth van Defensie, die ook aanwezig was in het Oval Office. Hij waaschuwde Iran, dat de grootste sponsor is van de Houthi’s. “Ze moeten oppassen.” Er gaat 300 miljard dollar extra naar het Amerikaanse leger, zei Trump, die er prat op ging ge bezuinigen op ‘linkse symboolpolitiek’. Volgens hem is er veel materiaal voor het leger besteld.
Opnieuw
Trump herhaalde dat hij vindt dat de wereld Amerika ‘bestolen’ heeft en dat ‘we dat niet meer kunnen toelaten’. Vervolgens klaagde hij opnieuw over het migratiebeleid van zijn voorgangers, president Joe Biden in het bijzonder. Momenteel zet Amerika ‘criminele en geesteszieke’ illegalen uit, aldus Trump, die benadrukte dat Amerika nu de beste grens heeft. Alleen mensen die van de VS houden, kunnen nog naar Amerika komen.
Deals mogelijk
Israël en Amerika hebben afgesproken dat ze de komende tijd verder gaan met onderhandelen om tot een deal te komen. Trump zei ook akkoorden met andere landen te willen, waaronder China, dat hij ‘een gesloten land’ noemt omdat het zelf al veel tarieven gebruikt. Volgens hem is de EU ooit ‘gevormd om een blok te vormen tegen ons’. Hij herhaalde dat de EU ‘onze auto’s en landbouwproducten niet koopt’.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren