Verzet tegen het Verzetsmuseum – gastcolumn Flory Neter

Flory Neter (foto: E. Neter)
Flory Neter (foto: E. Neter)

Net als vele anderen schrok Flory Neter – voorzitter van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) – van het bericht op Jonet.nl dat op Museumnacht een Palestijnse vlag is geprojecteerd in het Verzetsmuseum Amsterdam. Volgens Neter verslikt het museum zich in de eigen doelstellingen.

Mogelijk is het u ontgaan, maar het Verzetsmuseum in Amsterdam projecteerde tijdens de Museumnacht een grote Palestijnse vlag als teken van verzet. Hoezo verzet? Hadden zij dan niet tevens de Israëlische vlag moeten projecteren? Wie is hier nu eigenlijk in verzet? Hier heeft de directie, gebaseerd op gebrek aan politiek inzicht, partij gekozen. En……ook nog de verkeerde.

Hoe het niet hoort

In de doelstellingen van het verzetsmuseum staat duidelijk beschreven binnen welke lijntjes het museum kan kleuren. Zij dient de herinnering levend te houden aan een periode van dictatuur, vervolging, oorlog en verzet in Nederland en de voormalige koloniën tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verwerft nog steeds nieuw materiaal maar beheert, conserveert, presenteert de collectie en maakt deze toegankelijk voor het publiek. Dat de meelopers van de nazi’s een plek kregen in het Verzetsmuseum is al een anomalie want er staat de kinderen van foute ouders immers niets in de weg om zelf een museum te stichten.

Vlag is Hamas


De hysterische zondvloed wil ons doen geloven dat het voeren van de Palestijnse vlag een daad van verzet is tegen de onderdrukking, maar bijna een kwart eeuw geleden trok Israël zich al terug en sinds 14 juni 2007 speelt Hamas namens Iran de baas in Gaza. Hamas die moord en verderf zaait onder het eigen volk en voor wie het hanteren van menselijke schilden normaal is.


Door Hamas zitten mensen als ratten in de val. Het is ook Hamas die onschuldige Israëlische burgers op duivelse wijze heeft ontvoerd, verkracht, gegijzeld of onthoofd of vermoord. Niet Israël is de onderdrukker maar Hamas, waar de Gazanen zelf voor hebben gekozen omdat zij geen enkele andere keus hadden.
Door het projecteren van de Palestijnse vlag – ook al zegt directeur Liesbeth van der Horst tegen Jonet.nl dat het museum ‘dit niet zelf heeft gedaan’ – ontkent het museum de echte rechten van de Gazanen en manifesteert het zich als meeloper van Hamas. Het sanctioneert daarmee dat de Gazanen ieder democratisch recht wordt ontzegd.

Nog een herdenking?


Het verzetsmuseum zou het symbool van het verzet van de onderdrukte Gazanen hebben moeten projecteren tijdens de Museumnacht. Dat zou een mooie actie zijn geweest. Je moet natuurlijk wel goed zoeken naar zo’n symbool. Door het feit dat het Verzetsmuseum tot tweemaal toe de kant van de onderdrukker kiest, bewijst het dat onze samenleving aan zo’n museum geen behoefte heeft. We herdenken de Kristallnacht en nu hebben we ook de Museumnacht. Met dank aan het Verzetsmuseum.

Gastcolumnist Flory Neter is voorzitter van het VBV. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van die vereniging.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » Verzet tegen het Verzetsmuseum – gastcolumn Flory Neter