Voorburg legt Stolpersteine op tien verschillende plekken

Stolpersteine
Stolpersteine

In de gemeente Voorburg zijn Stolpersteine op tien verschillende plekken gelegd. De messing steentjes met daarop de namen van in de Sjoa vermoorde bewoners werden in de grond geslagen door Jos Engels van de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg. Het ging om meer dan veertig steentjes, verspreid over het hele dorp, dat tegen Den Haag aan ligt. Het is de bedoeling dat er voor alle 234 vermoorde Voorburgse Joden struikelstenen komen op de stoep voor hun voormalige woonhuizen. De vrijwilligers werken toe naar het grote herdenkingsjaar 2025.

In 2020 is de stichting opgericht met het doel om overal in Voorburg stenen te leggen, maar de coronatijd gooide roet in het eten. Vorig jaar april gingen de eerste 21 steentjes de grond in. Vanwege de coronamaatregelen konden er toen weinig mensen aanwezig zijn. Vorige week was er weer een nieuwe ronde met meer volk. In totaal liggen er nu 61 struikelstenen in de Zuid-Hollandse gemeente. Tot 2025 moeten er jaarlijks veertig gelegd worden. In dat jaar, tachtig jaar na de bevrijding van de gemeente, moeten het project dan afgerond zijn.

De Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg is begonnen op voordracht van oud-burgemeester Michiel van Haersma Buma (VVD) van Voorburg. Bestuurslid Jos Engels heeft voor de Historische Vereniging Voorburg veel informatie gevonden over de vermoorde Joodse inwoners. Nader onderzoek heeft nieuwe informatie opgeleverd die wordt verwerkt in de verhalen over de Joden die genoemd worden op een Stolperstein. Aan het einde van het project moeten alle verhalen in een boekje worden gebundeld.

Lees ook:
Commotie in Edam over afdekken Stolpersteine

In Edam is heibel ontstaan over Stolpersteine die inwoners hadden afgedekt. De messing steentjes met daarop de namen van Joden die in de Sjoa zijn vermoord, liggen in de stoep voor hun voormalige woonhuizen. De huidige bewoners ervan zijn niet gediend van de kijkers die de stenen trekken.


Categorie:

Home » Nieuws » Voorburg legt Stolpersteine op tien verschillende plekken